Fakta a zajímavosti o kongresu evropských pivovarníků v ČR

- Ve dnech 14. až 19. května 2005 ČR přivítá pivovarskou vědeckou veřejnost z celého světa. 30. mezinárodní kongres EBC se poprvé v historii koná v hlavním městě Praze.

- Kongres organizuje Evropská pivovarská konvence (European Brewery Convention – EBC), která sdružuje 22 evropských pivovarských svazů. Evropská pivovarská konvence byla založena krátce po druhé světové válce v roce 1947 jako vědecko-technická mezinárodní organizace s cílem podporovat a propagovat zájmy pivovarského odvětví především v oblasti rozvoje technologií a dále ve sféře aplikace nejnovějších vědeckých a technologicko-technických poznatků. EBC rovněž podporuje transfery technologií a výsledků výzkumu s cílem zvýšit kvalitu a pověst piva. Mezi její hlavní činnosti patří organizování kongresů, vědeckých sympozií a dalších odborných setkání nad aktuálními tématy. Významnou součástí aktivit EBC je činnost odborných komisí a pracovních skupin, které řeší konkrétní odborné problémy.

- Český svaz pivovarů a sladoven se stal členem EBC v roce 1994.

- Organizátorem za Českou republiku je Český svaz pivovarů a sladoven, jehož předseda Ing. Jan Veselý je zároveň současným prezidentem EBC. Záštitu nad tímto kongresem převzal primátor hlavního města Prahy MUDr. Pavel Bém. Pozdravný projev přednese předseda horní komory Parlamentu České republiky MUDr. Přemysl Sobotka.

- V úvodním slově prezident EBC Jana Veselého představí svou vizi o tom, jak by měla EBC organizačně vypadat (viz EBC a Brewers of Europe) a jak by se měla změnit její činnost v souvislosti s novými podmínkami na trhu a ve sjednocující se Evropě.

- Kongres je významnou příležitostí pro výměnu zkušeností a navázání nových kontaktů. Má rovněž velký význam jak pro české pivovarníky, tak pro odbornou veřejnost a v neposlední řadě i pro studenty, kteří se tak mohou dostat k cenným informacím i kontaktům.

- Kongresu se zúčastní asi tisíc pivovarských odborníků z téměř 50 zemí světa.

- Největší zahraniční delegace přijede z Německa, Velké Británie, Belgie a Nizozemska. Kongresu se však zúčastní i řada mimoevropských zemí (například zástupci tří pivovarských sdružení z USA), dále bude silně zastoupena Asie (především Japonsko) a přijedou i pivovarští experti z Afriky (např. z Jihoafrické republiky, Egypta a Keni) a z Latinské Ameriky (Brazílie, Venezuela atd.).

- Odborný program kongresu zahrnuje přednáškovou sekci, kam se přihlásilo rekordních 120 přednášejících (bylo vybráno a bude předneseno 66 referátů), dále sekci posterů (106 plakátových sdělení mapujících aktuální témata, kterými se zabývají odborníci z celého světa) a další součástí odborného programu je doprovodná výstava.

- Kongres je zaměřen na problematiku kvality surovin pro sladařství a pivovarství, pivovarské technologie, životního prostředí a spotřeby energie a vody, využití pivovarských odpadů, závěrečné úpravy piva, metod kontroly kvality sladu a piva, stability piva, vztahu piva a zdraví. Velká pozornost je věnována otázkám stability senzorických vlastností piva (jeho chuť, vůně, barva atp.), dále analytické a mikrobiologické kontrole piva a také moderním trendům a kvalitě balení piva. Poprvé bude součástí kongresu i prostor pro moderované diskuse k posterům a ostatním formám odborných sdělení.

- ČR v přednáškové sekci reprezentuje Ing. Vladimír Kellner, CSc., z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského referátem na téma „Vliv polyfenolů sladu a jednotlivých fenolických sloučenin na kvalitu, senzorickou a koloidní stabilitu piva“. V posterové sekci je ČR zastoupena podle představujících se autorů – pěti postery kolektivu autorů z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT Praha, třemi postery z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, jedním posterem z Karlovy univerzity v Praze a jedním posterem z Masarykovy univerzity v Brně.

- Výstavní části se zúčastní řada vystavovatelů, např. dodavatelů technologií, z výzkumných ústavů a pivovarských škol. Za ČR zde mají stánky např. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Ústav kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, dále SAHM s.r.o., Svaz pěstitelů chmele ČR.

- Čtvrtý den kongresu navštíví delegáti v rámci technických exkurzí Pivovar Staropramen, dále Královský pivovar Krušovice, Plzeňský Prazdroj, Rodinný pivovar Bernard, Starobrno, Pivovar Černá Hora, Sladovny Soufflet ČR a Budějovický Budvar. V jednotlivých pivovarech a sladovně je místní odborníci provedou po provozech včetně laboratoří a návštěvy budou zakončeny neformální diskusí.

- Doprovodný program kongresu zahrnuje návštěvu turisticky nejzajímavějších míst v Praze, Karlových Varech, Kutné Hoře a návštěvu zámku Konopiště.

- Účastníci kongresu ochutnají česká piva společností, které vyhrály v některém z ročníků soutěže České pivo roku, kterou vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven. Pivo společností STAROBRNO, a. s., Pivovar Černá Hora, a. s., Budějovický Budvar, n. p., Rodinný pivovar BERNARD, a. s., Královský pivovar Krušovice, a. s., DRINKS UNION, a. s., Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovary Staropramen, a. s., Městský pivovar PLATAN, s. r. o., Pivovar Janáček, a. s., PMS Přerov, a. s.

- Závěrečný večer proběhne v prostorách Pivovaru a restaurace U Fleků, s. r. o.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info