Portugalská vína míří na české trhy
20.05.2005 | Mladá fronta Dnes
Portugalsko není jen Portské. Kdo zavítal na veletrh Víno &Destiláty v Praze, se o tom mohl přesvědčit při Dni portugalských vín. "Pro pěstování vína má jedny z nepříhodnějších podmínek na světě," tvrdí Lubomír Pilný z obchodního oddělení velvyslanectví Portugalska v Praze. "Věděli to tamější obyvatelé už v sedmém století před Kristem,“ dodává Pilný. Růst vinné révy ovlivňuje vysoký počet slunečných dnů, vinice mají zároveň dostatek vláhy a pohoří je chrání před nepříjemnými větry. Navíc půdní složení napomáhá vytvářet jedinečný charakter zdejších vín.
Pěstuje se zde obrovské množství odrůd, z nichž velkou část nenajdeme nikde jinde na světě. Pro zajímavost dodejme, že v Česku oblíbený modrý portugal zde nepěstují a zřejmě odtud ani nepochází. "Přestože Portugalci nedají na své vlastní odrůdy dopustit, stále více si uvědomují, že pokud chtějí více vyvážet, musí produkovat i tradiční všeobecně známé odrůdy, jako jsou cabernet sauvignon, merlot, syrah a podobně," vysvětluje Lubomír Pilný.
Převahu na vinicích mají pochopitelně červené odrůdy. Vína jsou na tuzemské poměry pro svůj vysoký obsah alkoholu (13 až 15 procent) poněkud těžkotonážní, ale nepochybně zajímavá. Velká část kvalitních vín zraje rok i déle v barikových sudech a do prodeje se dostávají až po dosažení lahvové zralosti.
S bílým portugalským vínem se lze setkat méně často. Například ve formě takzvaného vinha verde, což je osvěžující lehce perlivé víno s malým obsahem alkoholu. V Portugalsku se často pije z keramických kalíšků, do nichž se nalévá z výšky, aby se zbavilo bublinek.
Samostatnou kapitolou v portugalském vinařství je pochopitelně Portské, dezertní víno s obsahem alkoholu obvykle kolem 20 procent. Vyrábí se pouze z révy vinařského regionu Douro, konkrétně z 50 uznaných odrůd. Název je pak od města Porto, kde se stáčí do lahví. Do vína se přidává dávka vinného destilátu, což se původně dělalo proto, aby víno bez újmy přestálo lodní dopravu do Británie. Portského je mnoho druhů. Může být bílé i červené s řadou odstínů. Liší se také podle obsahu cukru - od extra dry až po very sweet, v němž je vždy více než 130 gramů v litru.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



