Portugalská vína míří na české trhy
20.05.2005 | Mladá fronta Dnes
Portugalsko není jen Portské. Kdo zavítal na veletrh Víno &Destiláty v Praze, se o tom mohl přesvědčit při Dni portugalských vín. "Pro pěstování vína má jedny z nepříhodnějších podmínek na světě," tvrdí Lubomír Pilný z obchodního oddělení velvyslanectví Portugalska v Praze. "Věděli to tamější obyvatelé už v sedmém století před Kristem,“ dodává Pilný. Růst vinné révy ovlivňuje vysoký počet slunečných dnů, vinice mají zároveň dostatek vláhy a pohoří je chrání před nepříjemnými větry. Navíc půdní složení napomáhá vytvářet jedinečný charakter zdejších vín.
Pěstuje se zde obrovské množství odrůd, z nichž velkou část nenajdeme nikde jinde na světě. Pro zajímavost dodejme, že v Česku oblíbený modrý portugal zde nepěstují a zřejmě odtud ani nepochází. "Přestože Portugalci nedají na své vlastní odrůdy dopustit, stále více si uvědomují, že pokud chtějí více vyvážet, musí produkovat i tradiční všeobecně známé odrůdy, jako jsou cabernet sauvignon, merlot, syrah a podobně," vysvětluje Lubomír Pilný.
Převahu na vinicích mají pochopitelně červené odrůdy. Vína jsou na tuzemské poměry pro svůj vysoký obsah alkoholu (13 až 15 procent) poněkud těžkotonážní, ale nepochybně zajímavá. Velká část kvalitních vín zraje rok i déle v barikových sudech a do prodeje se dostávají až po dosažení lahvové zralosti.
S bílým portugalským vínem se lze setkat méně často. Například ve formě takzvaného vinha verde, což je osvěžující lehce perlivé víno s malým obsahem alkoholu. V Portugalsku se často pije z keramických kalíšků, do nichž se nalévá z výšky, aby se zbavilo bublinek.
Samostatnou kapitolou v portugalském vinařství je pochopitelně Portské, dezertní víno s obsahem alkoholu obvykle kolem 20 procent. Vyrábí se pouze z révy vinařského regionu Douro, konkrétně z 50 uznaných odrůd. Název je pak od města Porto, kde se stáčí do lahví. Do vína se přidává dávka vinného destilátu, což se původně dělalo proto, aby víno bez újmy přestálo lodní dopravu do Británie. Portského je mnoho druhů. Může být bílé i červené s řadou odstínů. Liší se také podle obsahu cukru - od extra dry až po very sweet, v němž je vždy více než 130 gramů v litru.
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



