SVS upozorňuje na rizika spojená s grilováním

Největší rizika grilování spočívají podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna při převozu surovin z obchodů a vlastním procesu opékání či grilování. Naopak při koupi v tržní síti zákazníka žádné riziko nečeká, potraviny živočišného původu jsou totiž podle Dubna vyrobeny pod veterinárním dozorem.

Již při převozu surovin se ale mohou spotřebitelé podle mluvčího dopustit pochybení. „Maso i uzeniny se mohou při transportu ve vlastním rozpáleném autě zapařit, může dojít k pomnožení na povrchu se vyskytujících mikroorganismů. Zde je pak nebezpečí například salmonelózy anebo kampylobaktériové infekce. Proto lze pro převoz doporučit použít speciálních chladicích tašek anebo zabalení do několika vrstev novin. Určitě není vhodné maso a uzeniny převážet jen v plastových pytlících,“ upozorňuje mluvčí.

Při grilování nebo opékání uzenin je podle jeho slov také nutno rozlišovat, zda jde o výrobek v pravém střívku anebo umělém. Umělé střívka je přitom třeba svléci. Při opékání či grilování pak dbát na to, aby byly kousky masa i uzenina propečené a nikoli jen opečené na povrchu. „Zuhelnatělý povrch zdraví neprospívá,“ konstatuje Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info