Firma prorazila s domy ze slámy

Pro většinu lidí je sláma jako stavební materiál vhodná pouze na chýše domorodců v exotických zemích. Společnost Ekodesky Stramit z Jedousova na Přeloučsku z ní ale lisuje stavební desky, se kterými prorazila v řadě evropských, asijských i afrických států. Naposledy v Polsku. "Během nejbližších dvanácti měsíců dodáme do Polska asi 48 tisíc metrů čtverečních našich desek. To je množství, ze kterého by se dalo postavit asi sto rodinných domků. Předpokládám, že to nebude jediný obchod, který s polskými partnery uzavřeme," uvedl ředitel společnosti Jan Bareš.

Ekodesky z Jedousova se jako stavební materiál prosazují stále víc. "Dobře izolují a rychle se z nich staví. Z požárního hlediska jsou bezpečné. Je to s nimi jako s papírem. Jeden list hoří velice dobře, ale zapálit celou knihu už je problém. Z našich desek se staví celé domy a používají se i například k půdním vestavbám nebo na příčky," řekl Bareš.

V loňském roce společnost, která v Jedousově zaměstnává dvacet lidí, vyrobila kolem 60 tisíc metrů čtverečních slaměných desek ročně. Dodávala je do Německa, Nizozemí, Belgie, Alžírska a Egypta. Pro letošní rok firma počítá se zvýšením výroby asi o čtvrtinu. Aby to stihla, připravuje otevření druhé výrobní linky a nábor dalších zaměstnanců. V České republice už stojí asi 40 domků z jedousovských slaměných desek a stavba dalších se připravuje.

Firma Ekodesky Stramit má na přeměnu slámy na stavební materiál patent. V současnosti začíná jednat o prodeji licencí dalším zájemcům o výrobu desek. "Licence bychom chtěli prodat do vzdálenějších regionů, jako je Afrika, Čína nebo Dálný východ," řekl Bareš.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info