Vynecháváním snídaně se nehubne, tělo navíc trpí
26.05.2005 | Hospodárske noviny
Snídani, která by měla poskytnout čtvrtinu denní energie, mnoho lidí vynechává. Pokud již nějaké to ranní jídlo stihnou, častěji vybírají tu méně zdravou variantu. Čemu byste se měli vyhnout a co naopak organismu prospěje? O tom, že snídani rozhodně není dobré vynechávat, jsme v příloze Zdraví informovali již mnohokrát. K hubnutí to nepomáhá a ani organismu to nijak neprospívá. Snídat je tedy bod číslo jedna ve vaší snaze o zdravé stravování. Bod číslo dvě je ovšem stejně důležitý. Nezáleží totiž jen na tom, zda snídáte, ale také, co snídáte. Správně složení snídaně je nejen dobrým zdrojem potřebné energie, ale zaslouží se o váš psychický klid. A jak odborníci upozorňují, Češi si ke snídani dopřávají spíše jídla nevhodná. Pokud ovšem vůbec snídají.
Bod číslo tři - nemít dvě velká jídla denně, ale naopak si je rozložit do více menších porcí během celého dne. Strava, kterou sníte během první poloviny dne, by měla tvořit zhruba 60 procent celkového denního příjmu energie. Samotná snídaně by tak měla dodat 20 až 25 procent denní energie. Současný životní styl vyžaduje, aby již od rána lidé podávali dobré pracovní výkony. A snídaně tuto energii "zařídí". S postupujícím večerem již tělo tolik energie nepotřebuje a přebytek ukládá do tukových zásob. Proto také mnoho lidí držících redukční dietu již večer téměř nejí.
Tělo si hladovění pamatuje
Co se v těle děje, když se vynechává snídaně? Pokud se ráno člověk nenají, dopoledne hladoví, snadno sklouzne k tomu, že se při obědě doslova nacpe. Než mu centrum sytosti v mozku stačí dát signál, že už je tělo najedené a že má dost, je již pozdě. Člověk již má v tu chvíli v sobě nadbytečnou dávku jídla. Nastává nerovnováha mezi přijatou a vydanou energií. Tělo pak často takto přijatou energii celou nevyužije a uloží si ji. Pokud někdo takovým způsobem jí delší dobu, tělo si hladovění zapamatuje a energii z každého dalšího jídla jen co nejvíc ukládá a ukládá. Odborníci z Nottinghamu zjistili, že vynechávání snídaně způsobuje zvyšování cholesterolu a snižuje také inzulínovou odezvu v organismu. Výzkum také potvrdil, že ženy, které nesnídají, mají pak větší tendenci jíst během dne různé pochoutky s vyšší energetickou hodnotou. Tím směřují k nadváze i obezitě.
Přes to všechno však Češi snídaně ukázkově odbývají. Zatímco dětí ve věku 7 až 11 let je podle průzkumu ráno bez jídla pouze šest a půl procenta, situace se radikálně mění na středních školách. Jihomoravští hygienici totiž zjistili, že 43 procent studentů vynechává snídani a pro každého desátého je první jídlem až oběd. A tak lze odhadnout, že u dospělých lidí, kteří chodí do práce a jsou ještě vystaveni častému stresu, to nebude o nic lepší.
Rakušané snídají dlouho
Nestačí se utěšovat tím, že i v některých evropských zemích na tom nejsou dobře. Ráno si v klidu nesní žádné jídlo čtyři z deseti Švýcarů a Britové vynechávají snídani v průměru 113krát ročně. Rakušané si naopak rádi dopřávají dlouhé snídaně. V délce trvání ranního jídla vedou Francouzi, ti si totiž jídlo dokážou užít.
Z průzkumů vyplývá, že nejoblíbenějším jídlem, které si Češi dávají k snídani, je pečivo s máslem, sýrem, marmeládou, uzeninou nebo buchty a koláče. Pokud dávají přednost mléčným výrobkům a cereáliím, pak si bohužel velmi často vybírají příliš sladké müsli a tučné varianty mléka a jogurtu. Najde se i dost těch, kteří posnídají vajíčka, párky, salámy a někteří si vystačí jen s černou kávou a cigaretou. Pro snídani, která by měla poskytnout čtvrtinu denní energie, také platí, že je lepší vybírat výrobky s nižším obsahem tuku, přednost by se mělo dát pečivu celozrnnému před bílým. Neměl by chybět kousek zeleniny či ovoce. Uzeniny jako párky a salámy lze skutečně ze stravy vyloučit - obsahují živočišné tuky, většinou velké množství soli a přídatné látky. Odborníci nezatracují ani českou klasiku - chleba s "něčím". Chleba by však měl být celozrnný, namazaný nejlépe rostlinným tukem a pokrytý zeleninou. Tavené sýry nejsou tak zdravou volbou, jak se mnozí lidé domnívají. Často totiž obsahují tuky, soli a fosfor.
Budete-li počítat, kolik tekutin jste přes den vypili - měli byste v průběhu celého dne vypít tři litry - ranní kávu a černý čaj do snídaně nepočítejte. Ty totiž naopak organismus odvodňují. Lepší je pít zelený čaj, ředěné džusy nebo méně tučné mléko. Základem je však voda. Odborníci doporučují dodat tělu po ránu asi půl litru vody. Tělo totiž přes noc tekutiny ztrácí, i když se nepotí.
Odborná spolupráce: Tamara Starnovská nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice Místopředsedkyně Fóra zdravé výživy

Tweet



