Souhrn událostí předchozího dne – 26. 5. 2005

Nezapomeňte podat žádosti do úterý

Jste majiteli zemědělského pozemku, který již delší dobu leží ladem? Na jeho zalesnění můžete žádat do konce května dotaci. Peníze nabízí Operační program zemědělství, konkrétně titul Zalesňování zemědělsky nevyužívaných půd. Prostředky se poskytují na zalesnění půd, které v posledních třech letech nikdo neobdělával. Na takových plochách se totiž šíří plevely, které ohrožují sousedící, obdělávané pozemky. Program umožní převést tyto parcely na z ekologického hlediska vhodnější lesy.

Malé pivovary zbrojí na hlavní turistickou sezonu

Malé české pivovary uspořádají během letošní hlavní turistické sezony pro ctitele a milovníky českého národního nápoje více než stovku kulturně-společenských akcí. Informoval o tom dnes Radek Pavlík z pivovaru Černá Hora. Podle jeho údajů bude na těchto akcích možné okusit nejen z nabídky piv, která se v malých pivovarech běžně vyrábějí, ale i ochutnat speciální, jen pro tyto příležitosti uvařená piva, která si získávají stále více příznivců. Návštěvníci mohou využít dnů otevřených dveří a pivovary navštívit. Při prohlídkách a exkurzích jim je představí ti, kteří pivo vaří, a seznámí návštěvníky například s technologiemi výroby piva.

Mráz spálil miliony korun

Milionové škody hlásí ovocnáři po mrazech, které udeřily na začátku měsíce. Nyní své škody spočítali, úroda třešní je na některých plochách nenávratně zničena i z devadesáti procent. "Celkové škody odhaduji zhruba na sedm milionů korun. V posledních čtyřech letech je to pro nás už čtvrtá pohroma," popsal ovocnář ZD Liběšice František Kratochvíl. Tři roky po sobě potloukly Liběšickým úrodu kroupy, nyní ji spálil mráz. Nejinak je na tom ploskovická ovocnářka Jiřina Poblová.

Britští vědci varují: Ptačí chřipka může zabít miliony

Každý pátý člověk na Zemi by mohl onemocnět a miliony lidí zemřít, pokud by se vir ptačí chřipky v celosvětovém měřítku rozšířil mezi lidmi. Přední virologové se obávají, že příští pandemii chřipky vyvolá geneticky pozměněný vir ptačí chřipky, jež nyní řádí v jihovýchodní Asii. Hrozí nebezpečí, že se nakazí 20 procent světové populace, že 30 milionů lidí bude muset být hospitalizováno a že každý čtvrtý z těchto hospitalizovaných zemře, varují virologové v nejnovějším čísle britského odborného časopisu Nature.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info