Legendární Heinzův kečup v ohrožení

Po společnostech Nestlé, Unilever, Kraft, Danone a Sara Lee oznámila i americká skupina Heinz, že v rámci rozsáhlého plánu znovu se koncentrovat na své hlavní aktivity uzavře některé své závody v Evropě. Světová jednička v kečupech doufá, že nalezne kupce na své konzervárny ryb ve Francii i závody na mražené potraviny v Irsku a Británii.

Pro Heinz i další potravinářské firmy se stalo životně důležité soustředit síly na to hlavní. V případě této americké společnosti je to kečup, který představuje většinu jejího prodeje a jehož odbyt je ohrožován značkami distributorů a diskontními obchody (na evropském trhu například Aldi, Lidl, Netto, Ed, Leader Price).

Danone a Nestlé mají zájem o spolupráci s některými z diskontních řetězců (včetně Lidla), jež kromě svých levných produktů nabízejí zákazníkům v každé ka-tegorii jednu velkou značku. Tuto pozici obvykle zaujímá nejsilnější značka na trhu, která je velikostí produkce schopna snížit své ceny a přitom inovovat, aby zdůvodnila cenový rozdíl oproti konkurenci.

Společnost Heinz se stahuje z trhů, kde není jedničkou či dvojkou. Její závody přitom trpí přebytečnou výrobní kapacitou - ta je údajně využívána z 60 %. Navíc je ohrožena pozice samotného Heinzova kečupu. Proto firma od konce 90. let přichází s inovacemi, jako jsou plastové lahve, z nichž se dá kečup vymačkávat, či nové příchutě tohoto produktu. Snaží se také pohotověji reagovat na chutě dětí.

Ke všem těmto adaptacím přitom dochází v prostředí všeobecného poklesu cen. To je nyní největší problém. V bitvě proti značkám distributorů a diskontním prodejnám potravin obstojí jen ti producenti potravin, kteří budou schopni nabízet inovativní produkty za nejnižší ceny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info