Slivovice bude málo, může za to počasí
09.06.2005 | Právo
Pěstitelé švestek z východu Moravy prožívají po tučných letech rok hubený. Většina plodů na stromech letos ani nedozraje a pravá valašská i slovácká slivovice, pálená zpravidla v podzimních měsících, se tak stane drahou vzácností. „Je to mizérie, jakou už léta nepamatujeme,“ shodli se odborníci i amatérští zahrádkáři v názoru na očekávanou kvalitu letošní úrody švestek. Příčinou je podle nich špatné počasí. Květům nepomohly především pozdní ranní mrazíky, uškodily jim i střídající se déšť a vítr.
„Takové počasí nedovolilo pěstitelům chránit stromy postřikem, květy pak napadla moucha pilatka,“ sdělil Právu předseda zahrádkářů z Uherskohradišťska Josef Pavliš. „Může to být i ročníková záležitost. Po dobrých letech zkrátka přišel méně úspěšný rok. Už když stromy nasazovaly na květ, bylo zřejmé, že to letos bude mizérie. Ve srovnání s minulými lety kvetly švestky méně,“ vypozoroval vsetínský rostlinolékař Zdeněk Trčálek.
Při posuzování kvality slivovice tak letos nebudou platit obvyklá kritéria, konzumenti budou vděční za každý doušek. A také za něj hodně zaplatí. Aktuální cena za litr dobré slivovice je přibližně 250 korun, už na přelomu roku se ale podle prvních odhadů dostane přes magickou hranici tří stokorun. „Opravdu kvalitní slivovici za méně peněz nekoupíte. Její cena vyletěla nahoru vždy, když se urodilo málo švestek. Letošní rok proto nebude výjimkou,“ míní zahrádkář Petr Blaha, který se pěstováním švestek a pálením slivovice zabývá už třicet let.
Milovníci destilátů si ale poradí i s neúrodou švestek, v takovém případě si vždy vypomáhají častějším pálením jiných plodů. „Když nejsou trnky, pálí se prakticky vše, co lidé na zahradě posbírají. Nejčastější alternativou bývají jablka, hrušky a také černý rybíz,“ poznamenal páleničář Jan Zborovský z Uherského Ostrohu. Na východě Moravy plní slivovice funkci rituálního nápoje, který doprovází významné okamžiky v životě lidí.

Tweet



