Pořídit si přístroje pro stanovení kvality obilí se vyplatí
09.06.2005 | Agris
Peníze investované do přístrojů, které kontrolují kvalitu potravinářské pšenice a obilovin obecně, se podnikům vyplatí. Konstatoval to sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ČR Stanislav Musil v reakci na aktuální nabídku nových přístrojů tohoto typu, které nedávno představila na semináři v Hrotovicích na Moravě firma O.K. Servis BioPro. Podle Musila přitom uvedené přístroje využívají jména mlynáři, kteří tak garantují pekařům standardní kvalitu dodávaných mouk.
Prezentace nových přístrojů na testy kvality proběhla v rámci semináře s názvem: „ Kontrola kvality potravinářské pšenice pomocí přístrojů firem Perten Instruments a Chopin". Akce se podle organizátorů zúčastnilo 65 posluchačů z firem zabývajících se nákupem, skladováním, zpracováním a šlechtěním potravinářské pšenice a také zástupci výzkumných organizací, kontrolních institucí a vysokých škol.
Mezi letošní novinky patří podle Zdeňka Kašpara z O.K. Servis BioPro přístroj s názvem Mixolab od firmy Chopin (Francie) určený zejména pro hodnocení pšenice již v průběhu šlechtění. Je to zařízení originální koncepce, které dovoluje sledovat chování těsta za kontrolovaných podmínek mechanického namáhání a teploty. Dává možnost rychle a jednoduše sledovat na malém vzorku celou řadu významných parametrů, jako je vaznost, stabilita těsta, teplota mazovatění, zeslabení bílkovinné struktury, působení enzymů a další. Možnosti nastavení tohoto přístroje jsou tak široká, že dává předpoklad pro využití nejen v oblasti výzkumu a šlechtění, ale i v praxi, u výrobců a zpracovatelů mouky. O zařízení byl značný zájem a na podzim s ním firma O.K.Servis provede zkoušky u vybraných českých firem.
Firma Perten Instruments (Švédsko) byla zastoupena hned několika moderními NIR analyzátory řady Inframatic, pro rychlé a bezdestruktivní sledování jakosti pšenice, mouky a výrobků z nich. Tyto analyzátory jsou v oblasti kontroly obilovin u nás nejrozšířenější (jejich používáno více než 200). Typ Inframatic 9200 slouží při nákupu obilovin pro rychlé hodnocení kvality (vlhkost, bílkoviny, tuk, škrob a další parametry) již při sklizni. Typ Inframatic 9140, poprvé představený našim odborníkům, je novým plně automatickým analyzátorem mouky. Kromě výše uvedených parametrů měří ještě velmi přesně obsah popela v mouce a další mlynářsky významné parametry. Seminář doprovázela výstavka dalších přístrojů, bylo možné vidět unikátní NIR analyzátor pro potraviny a krmiva DA 7200 s velmi snadnou prezentací vzorku. Dále laboratorní vlhkoměry, přístroje pro měření reologických vlastností mouky (Alveokonzistograf), vypírač lepku Glutomatic, přístroj pro sledování čísla poklesu (kvalita škrobu) Falling Number, přístroj pro sledování mechanického poškození škrobu a další.
Obě výše jmenované firmy dodávají prostřednictvím na český a slovenský trh laboratorní přístroje prostřednictvím naší firmy O.K.Servis BioPro již 15 let. Jejich výrobky jsou vyhledávané, pro svoji kvalitu a zacílení do oblasti kontroly jakosti obilovin. Řada těchto přístrojů se stala mezinárodně akceptovanými standardy. O.K.Servis BioPro tyto firmy zastupuje jak po stránce obchodní, tak v oblasti poradenství a technického servisu.

Tweet



