Prodávané brambory bývají často napadeny hnilobou

Suchá nebo mokrá hniloba, vady dužniny a zelené, naklíčené či poškozené hlízy hrozí zákazníkovi, který si chce koupit chutné brambory. Daniela Kolejková, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, včera řekla, že v Ústeckém kraji inspektoři zkontrolovali 91 vzorků, z toho pět dovozových. "Třetina z nich nevyhověla a kromě jednoho případu šlo vždy o tuzemskou produkci. Kontrolovány byly všechny vzorky bez rozdílu země původu, rané i pozdní," řekla mluvčí. Inspektoři zkontrolovali u výrobců, ve velkoobchodech a především v prodejní síti celkem 394 šarží brambor v celém Česku, z nichž pětina nevyhověla.

"Pouze v ojedinělých případech nebyly brambory správně označené. Například chyběly údaje o varném typu, nebo byly prodávány jako rané a měly pevnou slupku. Přitom u raných brambor se musí slupka dát volně odloupnout. U části také chybělo označení v češtině," řekla Daniela Kolejková. Zatímco v roce 2001 zjistili inspektoři v ČR téměř 46 procent nevyhovujících šarží, v roce 2002 to bylo 23 a o rok později 18 procent. Většina nedostatků se však vyskytovala přímo v prodejní síti, což je pravděpodobně důsledek nesprávného skladování a nakládání s bramborami. Staré konzumní brambory přitom zemědělci nabízejí velmi levně, kvůli nadúrodě byl loňský rok v Evropě nejkritičtější za celé desetiletí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info