Zmrzlináři nedodržují předpisy

Prodejci zmrzliny v kraji často nedodržují hygienické předpisy. Zjistila to kontrola, kterou prováděli pracovníci Krajské hygienické stanice minulý týden. Hygienici zkontrolovali celkem sto třicet provozoven, prodávajích zmrzlinu - především restaurace, bufety, stánky a rychlá občerstvení, kontrolovali i zmrzlináře prodávající přímo na chodníku před restauracemi či obchody. Acelkem zjistili dvaatřicet přestupků proti předpisům.„Nejčastější byly závady ve značení výrobků,“ říká ředitelka krajské hygieny Helena Šebáková.

Prodejci jsou totiž povinni zapsat vždy, když poprvé otevírají novou vaničku se zmrzlinou, datum a hodinu, aby bylo možné ověřit, zda dodržují osmačtyřicetihodinovou spotřební lhůtu. Celkem osmnáct prodejců ale tento předpis porušilo. „U více než devíti procent prodejních míst jsme zjistili, že nesplňují stavební požadavky stanovené zákonem, a u šesti procent prodejců byly závady technického charakteru - zejména nedostatek lednic a mraznic pro uložení hotové zmrzliny či surovin pro její výrobu,“ podotýká Šebáková. U šesti procent prodejců našli kontroloři vady v uložení kornoutků - ty ležely například na zemi nebo nebyly zakryté, několik zmrzlinářů nemělo pro porcování zmrzliny vhodné nástroje. „Za nedodržení zákona a vyhlášky jsme na místě uložili devětadvacet blokových pokut v celkové výši přes patnáct tisíc korun, se třemi dalšími provozovateli jsme zahájili správní řízení o uložení pokuty,“ uzavřela ředitelka Šebáková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info