Doplňování železa je vhodné i pro telata

V porodnách prasat patří injekce železa a také perorální způsob podávání tohoto stopového prvku k rutinním činnostem po narození selat. U telat jsou následky deficience železa často podceňovány. Přitom jsou stejně závažné jako u selat. Vědecké výzkumy prokázaly, že po porodu se u telat nedostatek železa vyskytuje poměrně často. Z experimentálních poznatků odborníků z Univerzity v Giessenu je možné vydedukovat, že okolo 20 % všech telat je již při narození postiženo chudokrevností způsobenou nedostatkem železa. V jednotlivých chovech bývá zpravidla postiženo anémií každé druhé tele. Nejnovější výsledky z Výzkumného ústavu z německého Aulendorfu toto plně potvrzují.

Jaké následky má karence železa u telat?

* telata s deficiencí železa špatně sají a velmi málo žerou,

* vlastní obranyschopnost organizmu je u telat výrazně oslabena a jsou také náchylná ke vzniku onemocnění, zvláště pak průjmových a plicních infekcí,

* hmotnost telat se snižuje a jejich vývoj je výrazně zpomalen,

* v těžších případech se mohou vyskytovat bledé sliznice a dýchací obtíže způsobené nedostatkem kyslíku.

Vedle hospodářských dopadů je třeba věnovat pozornost dostatečnému zásobování organizmu telat železem i z důvodu existence příslušné právní úpravy – Zákona na ochranu zvířat. Ustanovení týkající se výkrmu hospodářských zvířat ze dne 25.10.2001 ukládá chovatelům povinnost zajistit průměrnou výši hemoglobinu (červené krevní barvivo, které je přenašečem kyslíku v krvi) minimálně na hranici 6 mmol/litr.

Jednodušší a snazší než injekční aplikace preparátu železa je cenově výhodná aplikace perorální. Ideálním řešením je podání preparátu železav průběhu prvních 12 hodin po porodu společně s kolostrem. Adekvátní roztok železa např. 50% dextran železa (obchodní název Ursoferran 150, výrobek továrny na výrobu sér v německém Bernburgu) je telaty dobře přijímán, což dokládají výsledky z řady experimentů, realizovaných v podmínkách běžné praxe.

Výsledky výzkumů dokládají signifikantní zvýšení hladiny hemoglobinu v krvi. Kromě toho také nárůst počtu erytrocytů (červených krvinek) a zvýšenou hodnotu hematokritu (podíl buněk v krvi). Na realizaci tohoto opatření, které je schopno zajistit zdravý vývoj telat, je třeba počítat s finanční částkou ve výši 50 centů na jedno tele.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info