Unie zlevní cukr. Kde bude pokračovat?

Evropská komise včera rozhodla o radikálním zásahu do regulace trhu s cukrem. Neschopné podnikatele kvůli tomu odškodní.

Cukr je dnes v zemích Evropské unie třikrát dražší než na světovém trhu. Včera však Evropská komise rozhodla o radikálním snížení jeho uměle udržované ceny, a udělala tak zásadní krok v reformě své masívně dotované agrární politiky.

»Jedinou alternativou je zásadní reforma. Sedět s rukama v klíně by znamenalo bolestný zánik cukrovarnictví v Evropě,« zdůvodnila změnu bruselská agrární komisařka Mariann Fischer-Boelová. Ačkoliv rozhodnutí ještě musí na podzim schválit Rada ministrů, nikdo nepochybuje, že bude platit. »Unie je totiž pod velkým tlakem Světové obchodní organizace,« upozorňuje státní tajemník Ministerstva zemědělství Miroslav Toman, český agrární vyjednávač s Bruselem.

Přijdou další změny?

Cukerní reforma je sama o sobě radikálním řezem do zemědělské politiky unie. Přílišná ochrana trhu a hlavně dotovaný vývoz evropských přebytků byl dokonce záminkou krachu konference Světové obchodní organizace v Cancúnu. Důležitější je však to, že může nastartovat další významné změny zemědělské politice Bruselu. Ta je jablkem sváru i při zatím neúspěšném jednání o rozpočtu unie.

»Ve hře mohou být i další reformní kroky - třeba zrušení mléčných kvót. Velká Británie by mohla navrhnout revizi takzvaných referenčních ukazatelů, podle nichž se vypočítávají kvóty a dotace pro jednotlivé země. Na takové revizi bychom vůči starým zemím unie také vydělali,« míní zahraniční tajemník Asociace soukromého zemědělství Michal Pospíšil.

Česko by přitom na snižování dotací a otevírání trhu vydělalo i podle dalších odborníků. »Pokud se budou dotace snižovat spravedlivě, pak se našim nižším podporám postupně přiblíží ty v zemích patnáctky. A v přímé konkurenci mají naše efektivnější větší podniky velkou šanci,« vysvětluje prezident Agrární komory Jan Veleba.

Brusel spěchá pomalu

Toman však takové nadšení nesdílí. »Komise nejdřív musí strávit přelom s cukrem, v rychlém sledu zřejmě další reformy následovat nebudou. Ale vše je teď otevřené, možná že krize unie naopak změny urychlí,« říká.

Samotná Evropská komise počítá také s reformu na trhu s ovocem, zeleninou, vínem či olivovým olejem, zatím však konkrétní kroky nehlásí. Podnikatele, navyklé na podpory, totiž při změnách také náležitě odškodní. »Nabízíme fond disponující značnými finančními prostředky, který usnadní odchod méně konkurenceschopných výrobců zodvětví,« potvrdila včera Fischer-Boelová i vpřípadě cukru.

Oslazený odchod

Cukerní reforma spočívá v tom, že dosavadní minimální zaručené ceny cukru i cukrové řepy se sníží během dvou let o zhruba 40 procent. Přežijí tak jen efektivní cukrovary a sníží se přebytek cukru v celé unii. Čtvrtina produkce se totiž musí za obrovských dotací vyvážet.

Kdo v takových podmínkách neobstojí, dostane ovšem zmíněné odškodné. Za každou tunu z kvóty, kterou cukrovar vrátí Bruselu, dostane například v prvním roce reformy 730, ve čtvrtém pak 420 eur. Pokud by, ryze teoreticky, svoji národní kvótu vrátila první rok například celá Česká republika, pak by jen zde náklady na odškodné přesáhly 360 miliónů eur.

Vracení kvót ale v tuzemsku příliš nehrozí, a právě cukr může být příkladem toho, že na změnách agrární politiky země může spíš vydělat.

»Určitě se nebojíme že bychom v nových poměrech zkrachovali. Naopak, čeští podnikatelé byli na nižší ceny cukru dlouho před vstupem do unie zvyklí, a tak se k nim jen vrátí,« potvrzuje Oldřich Reinbergr, ředitel Cukrovarů TTD a zároveň šéf Cukrovarnického spolku.

Přiznává zároveň, jak dosavadní systém unie trh s cukrem deformuje: »Zatímco světová cena je asi 7,50 koruny za kilogram, my teď prodáváme za zhruba 20 korun, a po reformě cena postupně klesne asi na 11 korun. «

Reforma trhu s cukrem

Minimální cena cukru klesne o 39 procent.

Minimální ceny cukrové řepky se sníží o 42,6 procenta.

Roční produkce cukru EU se sníží z dnešních 19 miliónů tun o zhruba pět miliónů.

Cukr se bude dělat jen v ekonomicky výhodných oblastech.

Česko by mělo v konkurenci dobře obstát.

Změny cen na trhu s cukrem (v korunách za tunu)

Světová cena cukru 7500

Cena cukru v EU nyní 20000

Cena cukru po reformě 11000

Cena cukrovky u EU nyní 1450

Cena cukrovky v EU po reformě 850

Předpokládané další změny celé agrární politiky EU

Reforma trhu s ovocem, zeleninou a vínem

Reforma trhu s olivovým olejem a tabákem

Omezení dotací na produkci a posílení podpor celého venkova

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info