Céčko najdeme i tam, kde bychom ho nehledali

Po vitamínu C většinou saháme, když na nás "něco leze". Koupíme si několik citronů, jablek nebo šumivých multivitamínů a doufáme, že nám pomohou. Můžeme si také koupit džus s nápisem Obohaceno vitamínem C a poděkovat výrobci, že myslí na naše zdraví. Jenomže zde se vitamín C na obalu mění v kyselinu askorbovou uvnitř. Chemický název vitamínu C je kyselina askorbová. Ale nezaměňovat kyselinu citronovou a vitamín C. Jsou to dvě rozdílné látky.

Vitamín C - kyselina askorbová se nedává do nápojů proto, abychom byli zdravější my lidé, ale aby byly zdravější nápoje a měly delší trvanlivost. Kyselina askorbová je významný antioxidant, běžně používaný v potravinářství. Zase nás výrobci nápojů svou reklamou ohlupují. Vitamín C nebo chcete-li kyselinu askorbovou najdeme i v jiných potravinách, kde bychom to asi vůbec nečekali. V salámech, kečupech, konzervách nebo paštikách je schovaný pro změnu pod označením E300. Pochopitelně, že jen ve stopovém množství. Nikdo z nás podle chuti nepozná, jestli tam vitamín C je, nebo není. I některé pivovary přidávají kyselinu askorbovou do piva, aby prodloužily trvanlivost piva. Jen to nedávají viditelně na přední etiketu. Živě si dovedu představit, jak se by se čeští pivaři postavili k takto označenému pivu. Zády. A nikdo by je nepřesvědčil, že to pivo nebude kyselé jako citron.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info