Na stůl pouze čerstvé potraviny
28.06.2005 | ÚZPI
Během „Evropské konference na téma balení čerstvých potravin“ byly v německém Freisingu krátce prezentovány nejnovější vědecké výzkumy a výsledky při využití antimikrobiálních fólií k balení potravin. Spotřebitelé si přejí vysoce kvalitní potraviny za použití malého množství konzervačních látek. Proto musí být obaly průhledné, snadno dosažitelné s možností recyklace. Za takové obaly se nevydá o moc více prostředků než dříve.
Na trvanlivost a kvalitu zboží má velký vliv vedle složení plynů obsažených ve vzduchu také vláha. Vědci připomněli, že každá potravina má svou jedinečnou vlhkost. Pohlcovače a regulátory vlhkosti ovlivňují čerstvost ovoce a zeleniny, masa, pečiva i hotových jídel tak, aby byla udržována a zachována vlhkost po celou dobu jejich cesty ke spotřebiteli. Čerstvé potraviny (zvláště špenát nebo olivový olej) také může poškodit mnoho světla. Proti UV paprskům nebo viditelnému světlu doporučují vědci postavit UV absorber nebo pohlcovač světla. Nové antimikrobiální smrštitelné fólie znemožňují proniknutí různých mikroorganismů do pevných výrobků. Proto se mohou vyrábět potraviny bez konzervačních látek, ale jen potažené balící fólií nebo se přídavek konzervačních látkek může snižovat na minimální množství. Rozšiřuje se používání speciálního laku zpracovaného z vrstev Ormocere. Základní vrstva laku byla vyvinuta ve Fraunhoferském institutu pro výzkum silikátů.
Výrobní zpracování
Ormocere (organically modified ceramics) jsou hybridy, polymerové hmoty, které vznikly vytvořením v koloidním prostředí. Kromě této řízené hydrolýzy a kondenzace organicky modifikovaných Si-alkoxidů je rovněž možná kondenzace především anorganické sítě spojené holými polymerizačními skupinami s dalším kovovým alkoxidem (Ti-, Zr-, Al-alkoxid).
V uvedených krocích bude anorganická síť vázána na holé polymerizační skupiny s jinými skupinami vzájemně propojenými v síti. Vnější organicky modifikované Si-alkoxidy, které byly použité, kde neproběhly žádné polymerační změny a za přispění organických funkcí a anorganické sítě. Tímto dvoustupňovým zpracováním byl sestaven anorganicko-organický kopolymer.
Vlastnosti
Podíly strukturálních částic rozhodují vlastnosti materiálu. Vzniklý produkt má úspěch, jen je-li správně proveden výběr konečných vlastností, vedení anorganické polykondenzační reakce, jakož i řízení slučovací reakce, která je úzce spojena se stavbou organické sítě. Základní vlastnosti materiálu jsou opticky průhledné, teplem tvrditelné a nekrystalické struktury. Zvolené prvky ve sloučenině mají vliv na různé vlastnosti: tvrdost, elasticitu, neprodyšnost, poréznost, tepelnou roztažnost, polaritu: hydrofilnost, hydrofobnost, oleofilnost, oleofobnost, tvarování, index lomu, rozklad, citlivost a pronikání bariérami, ochrana proti korozi.
Ochrana a funkční vrstvy
Vrstvy Ormocere se mohou velmi úspěšně nanášet na různé povrchy (polymery, keramiku, sklo, kov, papír, dřevo). Vedle zlepšení mechanické a chemické odolnosti se povrch ještě může dotvářet různými operacemi. Vzhledem k šíři výběru průmyslových nanášecích zařízení a charakteristických technik nabízejí tyto laky spolehlivé uplatnění funkčních vrstev. Ormocer-laky se mohou zpracovávat mnoha různými způsoby. V máčecích nebo sprchovacích zařízeních, nanášením stěrkou, natíráním válečkem. Toto jsou nejpoužívanější nanášecí způsoby.
Vyzkoušené možnosti Ormocere jsou neobyčejně rozmanité. Od mechanických ochranných vrstev po citlivé povrchy (hrubé a odolné proti poškrábání), použití ke zvýšení chemické odolnosti (ochrana proti korozi), jako tvůrce vrstev bariér pro plyny, rozpouštědla, aromatické látky, ionty nebo jako dekorativní vrstvy, antireflexní vrstvy, antistatické nebo citlivé vrstvy látek, které nacházející už dnes počátek v tak různých oborech jako je kožedělný průmysl nebo při léčení zubů. Vhodnost pro potravinářské použití, antimikrobiální fólie patří k nejmladším produktům rodiny Ormocere.
Další informace na: http://www.ivv.fraunhofer.de/
Další články v kategorii
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Dřevo z Ruska se dostává do EU prostřednictvím dceřiné společnosti výrobce hraček (11.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- TZ AOPK ČR: Zákaz zábavní pyrotechniky ochrání přírodu v nejcennějších partiích Hrubého Jeseníku (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)
- K odkladu sporného evropského nařízení o odlesňování přispěla i Potravinářská komora ČR (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)

Tweet



