Enzymy mohou výrazně snížit emise amoniaku ve stájích
28.06.2005 | Agris
Snížení o emisí amoniaku ve stájových prostorách o 32,5 procenta je možné dosáhnout prostřednictvím aplikace probioticko-enzymatického prostředku JALKA. Vyplývá to z výsledků měření Výzkumného ústavu zemědělské techniky, který uvedenému prostředku vystavil certifikát, podle kterého je JALKA vhodnou technologií při dodržování Zásad správné zemědělské praxe.
Povinnost snižování emisí amoniaku požaduje takzvaný Goteborský protokol, a to minimálně o 25 procent. Zemědělci by tedy měli tyto prostředky používat i u nás.
Samozřejmě jde především o ekonomiku. Z tohoto pohledu přitom JALKA vychází velmi perspektivně. Podle Vlastimila Marka ze společnosti Ventura – Venkov, která prostředek vyrábí, totiž vychází náklady na aplikaci tohoto prostředku na čtyři koruny na jeden kus prasete po celou dobu výkrmového cyklu. Přípravek přitom tím, že snižuje hladinu patogenních bakterií ve stájích, přispívá mimo jiné ke snížení nákladů na krmení, snížení spotřeby steliva a zvýšení tečivosti a čerpatelnosti kejdy.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



