Drůbežářský podnik postavil novou halu

Novou rychlovýkrmnu brojlerů otevřel v úterý v Horšově na Domažlicku Drůbežářský podnik Klatovy. První kuřata zde budou vyskladněna už 18. července. „Nová výkrmna, která podnik přišla na 12 miliónů korun, má kapacitu 50 tisíc brojlerů. Je to už naše čtvrtá hala v Horšově,“ informoval ing. František Šulc z vedení firmy. Stavba rychlovýkrmny začala vloni v květnu.

Na rozdíl od slepičí farmy v nedalekém Velkém Malahově, kterou provozuje českoněmecká firma Česká drůbež, se rozšíření kapacity v Horšově nesetkalo s větším odporem ekologických aktivistů. Podle Šulce i díky tomu, že v Horšově vznikl jeden z nejmodernějších provozů v Česku.

„Chod velkovýkrmny splňuje veškeré veterinární normy i požadavky na dobré zacházení se zvířaty. Máme i certifikát kvality,“ řekl. Výkrm brojlera trvá od jednoči dvoudenního kuřátka po zabití pouhých 37 dní. Výkrmna je plně automatizovaná, řízená počítačem. K obsluze stačí jeden člověk. Dá se očekávat, že rychlovýkrmna příznivě ovlivní místní zemědělskou ekonomiku. Už nyní je totiž významným odběratelem krmných směsí, podle Šulce nyní vzroste odběr na více než 200 tun krmiva týdně. Drůbežářský podnik Klatovy, který denně poráží 60 tisíc kusů drůbeže, zaměstnává včetně horšovského provozu asi 450 lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info