Bakteriální kontaminace vaječné skořápky v různých ustájovacích systémech
30.06.2005 | ÚZPI
Přestože mikroorganismy jako jsou bakterie tvoří jen malé procento vzduchových částic, mají výrazný negativní vliv na zdraví zvířat a zvyšují bakteriální kontaminaci skořápek v halách a voliérách. Vyšší bakteriální kontaminace vzduchu je v korelaci s vyšším počtem bakterií na vaječné skořápce. Podle odhadu pochází 70-80 % světové produkce vajec z konvenčních klecových chovů nosnic. Klecové ustájení přináší nízké výrobní náklady a splňuje vysoké standardy hygieny; z hlediska welfare nosnic však toto ustájení neodpovídá a je připraven jeho zákaz.
V roce 1999 Evropská komise vydala směrnici 1999/74 EC, podle níž nesmí být konvenční klece od roku 2003 budovány a od roku 2012 budou v EU zcela zakázány. Alternativami konvenčních klecí jsou obohacené klece a voliéry. Zatímco běžné klece poskytují 450 cm2 plochy a 100 mm délky žlabu na nosnici, v obohacených klecích připadá minimálně 750 cm2 na nosnici; obohacené klece jsou vybaveny snáškovými hnízdy, prachovou koupelí a poskytují 15 cm žlabu na nosnici. Voliérové systémy jsou vybaveny buď zaroštovanými rampami umístěnými v různé výšce nebo hřady, plochou s podestýlkou a snáškovými hnízdy. Během přechodného období od roku 2003 do roku 2012 se využitelná plocha v konvečních klecích zvýší ze 450 na 550 cm2.
Alternativní systémy byly již zhodnoceny jak z komerčního hlediska, tak i z hlediska užitkovosti a welfare zvířat, ale málo pozornosti bylo věnováno kontaminaci vaječné skořápky.
Bakteriemi umístěnými na povrchu vajec může být kontaminován i vnitřní obsah vajec. Uvádí se, že vysoká vlhkost výkalů může zvýšit mikrobiální kontaminaci skořápek a následně se zvyšuje i riziko mikrobiální kontaminace vnitřního obsahu vajec. Ze srovnání bakteriální kontaminace vajec od nosnic chovaných na podestýlce a na drátěné podlaze se zjišťuje, že vejce z podestýlky mají 20-30krát více aerobních bakterií na skořápce než vejce z drátěné podlahy. Podle některých odborných prací byla koncentrace prachu ve vzduchu nejnižší v klecích a 4-5krát vyšší v ostatních systémech chovu. Významnými zdroji prachu jsou obiloviny, sláma, peří, výkaly a půda.
Studie provedená v Belgii srovnávala bakteriální kontaminaci vaječné skořápky z běžných klecových chovů, obohacených klecí a voliérového ustájení.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



