Vzhůru za červencovými houbami
04.07.2005 | Moravskoslezský den
Pro mnohé praktické houbaře je startovní čárou červenec. Nejen proto, že začínají dovolené a prázdniny, ale i proto, že v tomto měsíci pro ně začíná houbařská sezona. Nutno dodat, že je podmíněná dostatkem vláhy i tepla, což v červenci bývá většinou pravidlem. Pro mne sice trvá houbařská sezona prakticky celý rok, přiznám se ale, že červenec mám v lese rád. Nejen kvůli bohatému výběru hub, ale také proto, že je v tomto měsíci v lese opravdu krásně. Dnes představím tři houby, které v příštích týdnech můžeme najít. Máme před sebou první červencový víkend, tak se o to pokuste.
Vzhůru na masáky
Ne náhodou si mnozí houbaři oblíbili muchomůrku růžovku, lidově řečeno masáka. Tato vynikající jedlá houba roste od července do října pod listnáči i jehličnany. Vyznačuje se narůžovělými odstíny na klobouku, třeni i dospělých lupenech. Třeň má hlízovitou bázi a bělavý rýhovaný prsten. Masák nejlépe chutná obalovaný jako řízek, v guláši a mladé kloboučky se dají plnit uzeninou. Pro křehkost plodnic se však nehodí k sušení. Navíc větší exempláře bývají červivé.
Lahodné hlívy plicní
Zatímco masák je houba stále oblíbenější a známá, další dobrá houba už tolik sbíraná není, i když patří mezi velmi kvalitní. Je to hlíva plicní rostoucí od května do října na odumřelých kmenech topolů a jiných listnatých stromů. Houbu poznáme podle vějířovitých klobouků s vláknitou, žíhanou pokožkou, ale především podle blanitého závoje, který v mládí zakrývá lupeny. Lupeny jsou široké, krémové, za sucha žloutnou. Upotřebení hlívy plicní je všestranné - od smaženic, polévek, omáček, dají se obalovat jako řízky a také nakládat do sladkokyselého nálevu. Vždy vynikne lahodná a nasládlá chuť této výborné houby, rostoucí v trsech.
Nakonec to nejlepší
Zatím jsme se věnovali lupenatým houbám, ale jak víme, existuje početná skupina milovníků přírody, která upřednostňuje pouze hřibovité houby. Ať babky, hřiby dubové, různé druhy kozáků a křemenáčů. I těch poroste dost. Za všechny jmenujme křemenáče osikového, houbu z nejlepších. Poznáme jej podle červené pokožky klobouku, nečernajících šupinek na třeni. Roste pod osikami od června do listopadu. Je to vynikající jedlá houba s všestranným kuchyňským upotřebením. Hodí se také k sušení a malé plodnice výborně chutnají v octovém nálevu. Tak nečekejme a vydejme se do našich krásných lesů, Prospěje to i našemu zdraví.
A nebojme se jedovatých hub, jistě jich moc neroste, snad dosti vzácná muchomůrka tygrovaná. Má nerýhovaný prsten, najdete ji v teplejších oblastech a otrava připomíná opilost. Nejznámější muchomůrka zelená se objevuje od srpna, ale o tom příště.

Tweet



