Výhled produkce masa v EU
08.07.2005 | Maso.cz
V příštích 5-6 letech se bude v EU-25 produkce masa vyvíjet nerovnoměrně. Sektor hovězího, skopového a kozího masa by se měl omezit, naopak výrazný nárůst by měl zaznamenat podíl vepřového a drůbežího masa. Takové jsou výsledky studie Evropské komise. Ekonomika produkce masa očekává převážně pozitivní trendy. Výroba hovězího masa by se měla pohybovat od roku 2006 na objemu 7,9 milionů tun ročně.
Tím bude dosaženo stupně samozásobení více méně pod 100%. Díky tomu vzroste import hovězího do roku 2011 na 570 tisíc tun. Spotřeba hovězího masa by měla k tomuto období klesnout o přibližně 100 g/osobu a rok.
Produkce vepřového masa do roku 2011 poroste na ročních 22,8 milionů tun. Vznikne tak roční přebytek kolem 1,35 milionů tun, který se musí vyvézt do třetích zemí. Rovněž se zvýší i spotřeba vepřového o odhadovaných 5 % na 21,5 milionů tun. Na osobu a rok tak dosáhne 54 kg v deseti nových zemích, ve státech EU-15 pak 44,5 kg.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



