Výhled produkce masa v EU
08.07.2005 | Maso.cz
V příštích 5-6 letech se bude v EU-25 produkce masa vyvíjet nerovnoměrně. Sektor hovězího, skopového a kozího masa by se měl omezit, naopak výrazný nárůst by měl zaznamenat podíl vepřového a drůbežího masa. Takové jsou výsledky studie Evropské komise. Ekonomika produkce masa očekává převážně pozitivní trendy. Výroba hovězího masa by se měla pohybovat od roku 2006 na objemu 7,9 milionů tun ročně.
Tím bude dosaženo stupně samozásobení více méně pod 100%. Díky tomu vzroste import hovězího do roku 2011 na 570 tisíc tun. Spotřeba hovězího masa by měla k tomuto období klesnout o přibližně 100 g/osobu a rok.
Produkce vepřového masa do roku 2011 poroste na ročních 22,8 milionů tun. Vznikne tak roční přebytek kolem 1,35 milionů tun, který se musí vyvézt do třetích zemí. Rovněž se zvýší i spotřeba vepřového o odhadovaných 5 % na 21,5 milionů tun. Na osobu a rok tak dosáhne 54 kg v deseti nových zemích, ve státech EU-15 pak 44,5 kg.
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



