Ochlazovače vody: pohodlí plné bakterií

Ochlazovač vody, neboli watercooler zná zřejmě každý. Přístroje, na nichž je nasazený barel vody a z nichž podle typu zařízení vytéká příjemně chlazená či naopak ohřátá tekutina, slouží ve školách, na pracovištích, na úřadech, v lékárnách. Jsou zkrátka všude tam, kde se předpokládá, že lidé dostanou žízeň, budou se potřebovat osvěžit či zapít lék. Je to pohodlné, nenáročné a výhodné i pro větší rodinu, které přinejmenším odpadne nakupování a vláčení lahví z obchodu. Má to však jeden háček. O automaty je nutné pravidelně pečovat, jinak se z nich místo zásobárny svěží vody stane semeniště bakterií.

Laboratoř hygieny vody Státního zdravotního ústavu uskutečnila před časem šetření, které přineslo alarmující výsledky. Většinu testovaných watercoolerů nikdo nečistí a neudržuje, ač k tomu návody výrobců nabádají. Voda, jež z aparátů vytékala, obsahovala hezkou řádku bakterií, jejichž množství většinou vysoce přesahovalo hygienické limity. Na rozdíl od té z obyčejného vodovodního kohoutku byla zkrátka závadná. Kde se v přístroji bakterie vzaly? Z vody a z vnějšího prostředí. I balená voda obsahuje často malé množství tzv. organotrofních bakterií. Jestliže se dlouho a za špatných podmínek (na světle a v teple) skladuje, bakterie se množí. Při průchodu kontaminované vody z barelu se kolonie bakterií usadí v částech ochlazovače, v kohoutcích, tryskách, chladicím potrubí. Časem na nich vytvoří biofilm, s nímž si dezinfekční prostředky prostě neporadí. Nečistoty se mohou do přístroje dostat i při nasazování nového barelu, z prachu v okolním prostředí.

Watercooler je proto nutné občas rozebrat a důkladně mechanicky vyčistit. Výrobci doporučují očistu zhruba po 60 barelech vypité vody, nejdéle však po třech měsících provozu automatu. Nejméně jednou ročně pak doporučují také mikrobiologický test vody. A ještě jedno malé upozornění: vodu z barelu bychom měli spotřebovat do tří dnů od jeho výměny. "Hlavně, kdo chce používat přístroj doma, kde z něj pijí malé děti i starší lidé, pro něž zvýšený obsah bakterií představuje významnou zátěž, by si měl rozvážit, jakou má spotřebu, a podle toho zvažovat koupi přístroje,"soudí hygienička Iva Nováková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info