Riziko nedostatku mikronutrientů v Evropě
20.07.2005 | ÚZPI
Experti se shodli na tom, že přirozená strava obtížně zajistí požadovaný příjem esenciálních faktorů, zejména u specifických vybraných skupin obyvatel. Řešení potřeb nabízejí doplňky stravy. Dostávají Evropané všechny potřebné nutrienty stravou nebo potřebují konzumovat doplňky stravy, aby zabránili jejich nedostatku? Na toto téma diskutovalo osm specialistů z Německa, Rakouska, Severního Irska, Dánska, Polska, Nizozemí a Velké Británie. Ve své závěrečné zprávě se shodli na tom, že pro většinu Evropanů je možno se stravovat vyváženou stravou, ale u některých populačních skupin hrozí riziko nedostatku, pokud by nezměnili své stravovací návyky nebo nekonzumovali doplňky stravy. Nejvíce ohroženými skupinami obyvatelstva jsou těhotné ženy, vegani, další osoby na speciálních dietách, někteří sportovci, senioři (zejména v nemocnicích nebo domovech důchodců), lidé s chronickými zánětlivými poruchami a uživatelé některých léků (drog).
Experti také obrátili pozornost na skutečnost, že některé skupiny populace mají spotřebu některých mikronutrientů pod úrovní doporučených dávek. Lidé s nedostatečným pobytem na slunci, např. lidé nevycházející z domova, obyvatelé severních částí Evropy a ti, kdo se neopalují, vykazují značné riziko nedostatku vitaminu D. V některých zemích dokonce polovina ženské populace má nedostatečný příjem železa. Příjem kyseliny listové u žen je rovněž na kriticky nízké úrovni vzhledem na požadavky v těhotenství. Nezanedbatelný počet žen, zejméma seniorek, dětí a veganů má příjem vápníku pod doporučenými hladinami, což vede ke zvýšenému riziku fraktur kostí v pozdějším věku. Vegani, vegetariáni a senioři mívají také nedostatečný příjem vitaminu B12. Mezi další kritické živiny patří jod, selen, vitamin K a n-3 mastné kyseliny.
Epidemiologické studie ukazují, že optimální stav příjmu mikronutrientů je důležitý pro prevenci srdečních a cévních onemocnění, rakoviny, mentální degenerace, diabetu a dalších nemocí. Některé mikronutrienty prokazují pozitivní vliv na prevenci nachlazení (vitamin C), premestruační syndrom (vitamin B6) a preeclampsii (vápník), ale pouze, jsou-li konzumovány ve vysokých dávkách jako doplňky stravy, nikoliv pouze ve stravě. Doplňky stravy s mikronutrienty se mohou konzumovat dlouhodobě při rozumných dávkách a za podmínky správné výživy. Je třeba regulovat obsah živin v doplňcích stravy, aby nedocházelo k předávkování. Proto komise Codex Almentarius vydává doporučení pro horní hranice příjmu nutrientů.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



