Riziko nedostatku mikronutrientů v Evropě
20.07.2005 | ÚZPI
Experti se shodli na tom, že přirozená strava obtížně zajistí požadovaný příjem esenciálních faktorů, zejména u specifických vybraných skupin obyvatel. Řešení potřeb nabízejí doplňky stravy. Dostávají Evropané všechny potřebné nutrienty stravou nebo potřebují konzumovat doplňky stravy, aby zabránili jejich nedostatku? Na toto téma diskutovalo osm specialistů z Německa, Rakouska, Severního Irska, Dánska, Polska, Nizozemí a Velké Británie. Ve své závěrečné zprávě se shodli na tom, že pro většinu Evropanů je možno se stravovat vyváženou stravou, ale u některých populačních skupin hrozí riziko nedostatku, pokud by nezměnili své stravovací návyky nebo nekonzumovali doplňky stravy. Nejvíce ohroženými skupinami obyvatelstva jsou těhotné ženy, vegani, další osoby na speciálních dietách, někteří sportovci, senioři (zejména v nemocnicích nebo domovech důchodců), lidé s chronickými zánětlivými poruchami a uživatelé některých léků (drog).
Experti také obrátili pozornost na skutečnost, že některé skupiny populace mají spotřebu některých mikronutrientů pod úrovní doporučených dávek. Lidé s nedostatečným pobytem na slunci, např. lidé nevycházející z domova, obyvatelé severních částí Evropy a ti, kdo se neopalují, vykazují značné riziko nedostatku vitaminu D. V některých zemích dokonce polovina ženské populace má nedostatečný příjem železa. Příjem kyseliny listové u žen je rovněž na kriticky nízké úrovni vzhledem na požadavky v těhotenství. Nezanedbatelný počet žen, zejméma seniorek, dětí a veganů má příjem vápníku pod doporučenými hladinami, což vede ke zvýšenému riziku fraktur kostí v pozdějším věku. Vegani, vegetariáni a senioři mívají také nedostatečný příjem vitaminu B12. Mezi další kritické živiny patří jod, selen, vitamin K a n-3 mastné kyseliny.
Epidemiologické studie ukazují, že optimální stav příjmu mikronutrientů je důležitý pro prevenci srdečních a cévních onemocnění, rakoviny, mentální degenerace, diabetu a dalších nemocí. Některé mikronutrienty prokazují pozitivní vliv na prevenci nachlazení (vitamin C), premestruační syndrom (vitamin B6) a preeclampsii (vápník), ale pouze, jsou-li konzumovány ve vysokých dávkách jako doplňky stravy, nikoliv pouze ve stravě. Doplňky stravy s mikronutrienty se mohou konzumovat dlouhodobě při rozumných dávkách a za podmínky správné výživy. Je třeba regulovat obsah živin v doplňcích stravy, aby nedocházelo k předávkování. Proto komise Codex Almentarius vydává doporučení pro horní hranice příjmu nutrientů.
Další články v kategorii
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



