Dánské hodnocení organické výroby hovězího masa
22.07.2005 | ÚZPI
Pro další rozvoj organické produkce hovězího masa má význam zkrmování velkého množství objemného krmiva s obsahem vysoce bioaktivní píce, nebo objemného krmiva, které např. zvýší obsah CLA a příznivě ovlivní kvalitu konečného produktu. Jedním z cílů organické živočišné výroby je respektování fyziologických potřeb zvířat a zachování jejich přirozeného chování. V Evropě je organická výroba hovězího masa založená na letní pastvě, celoročním zkrmování minimálně 60 % objemné píce, zákazu používat krmiva GMO a antibiotické stimulátory růstu.
Ve většině zemí je, na rozdíl od jiných organicky vyrobených produktů, podíl organicky vyrobeného hovězího masa na trhu malý. V Dánsku je podíl organického hovězího 2 % a např. organického mléka více než 20 %. V některých zemích EU je průměrná cena organického masa o 50 % vyšší než cena běžného produktu. Při vyšších cenách je obzvlášť důležitá kvalita organických výrobků. Finální produkt je ovlivněn zkrmováním velkého množství objemného krmiva a využitím pastvy. Různé plodiny a použitá píce mohou ovlivnit složení živin a mastných kyselin v hovězím mase. Faktorům ovlivňujícím kvalitu výrobku a následně lidské zdraví je potřeba věnovat zvýšenou pozornost.
Podle studie provedené v Dánsku je organická produkce býčků založená na velké spotřebě objemných krmiv. Ve srovnání s běžnou výrobou se používá jen malé množství obilovin. Při výkrmu býčků z organického chovu může dojít k metabolickým poruchám vlivem náhlých změn v krmivech, kdy dochází k přechodu od vysokého podílu objemných krmiv na vysoký podíl obilovin. Podle provedených kontrol je zdravotní stav a welfare býčků v organickém systému dobrý. Hlavním zdravotním problémem na pastvě je parazitární infekce. Diskutovaným problémem je kastrace, její vliv na zdraví a welfare, věk býčků při kastraci a použitý postup. Kvalita organicky vyrobeného hovězího masa je ovlivněna výrobním systémem, pohlavím, pastvou a pohybem zvířat. Pastva a pohyb zvířat podporují produkci masa tmavší barvy, vzniká riziko zápachu a žlutého tuku.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



