Souhrn událostí předchozího dne – 27. 7. 2005
28.07.2005 | Agris
V Polsku prudce rostou ceny zemědělské půdy
Přímé platby, unijní fondy a také velká poptávka po zemědělských produktech způsobily, že půda v Polsku se stala deficitním a zajímavým zbožím. Ve Slezsku je nutné za jeden hektar zemědělské půdy zaplatit 8860 PLN (2150 EUR), což je dvakrát více než před několika roky. V regionech, kde je málo dobré orné půdy, sahají ceny za hektar až na 20 000 PLN. Z údajů polské Agentury pro zemědělské nemovitosti vyplývá, že nejdražší zemědělské pozemky se nacházejí ve Slezsku, o něco levnější jsou v Malopolsku (6 800 PLN/ha) a Velkopolsku (6 750 PLN/ha). Odhaduje se, že průměrná cena l ha půdy na celém území Polska dosáhne v roce 2005 asi 4800 PLN.
Obce odmítají prodat pozemky na Šumavě
Šumavské obce mohou zablokovat rozšiřování prvních zón národního parku. Správa parku poslala starostům dopis, v němž jim nabízí výkup pozemků, které mají v národním parku, nebo výměnu za parcely v jejich obcích a okolí, aby tak mohla snadno změnit rozlohu zón. Většina obcí ale návrh zamítla. Tím, že obce zůstanou vlastníky pozemků v místech plánovaného rozšíření první zóny, budou mít hlavní slovo o rozšiřování zón. Vedení šumavského parku poslalo dopis s nabídkou výkupu či výměny pozemků všem dvaadvaceti obcím ležícím v národním parku. Ačkoliv tvrdí, že chce napřímit špatné vztahy s obcemi a vyřešit majetkoprávní vztahy v parku, pozemky potřebuje k rozšíření a scelení první zón, kde se nesmí například těžit stromy. Starostové jim ale půdu či lesy prodat nechtějí.
Reforma trhu s cukrem v EU je pro Čechy přijatelná
Domácí cukrovary i pěstitelé řepy nemají obavy z navržené reformy na trhu s cukrem v Evropské unii. Podle zástupců cukrovarníků a řepařů, kteří se setkali na schůzi Agrární komory, má reforma zejména posílit konkurenci, a to hlubokým snížením minimálních cen cukru a cukrové řepy. "Má také přinést zlevnění cukru," doplnil prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.
Výroba kompotů v ČR výrazně klesla, také domácnosti méně zavařují
Průmyslová výroba kompotů v Česku po roce 1992 výrazně klesla a v posledních letech se pohybuje v průměru kolem 4500 tun ročně proti průměrným 35.000 tun do roku 1989. Kvůli rostoucímu zásobení trhu čerstvým ovocem po celý rok klesá i zájem o kompotování v domácnostech, řekl ČTK Pavel Popelka ze Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko- lihovarského průmyslu. Obchodníci hlásí stagnaci prodeje zavařovacích potřeb, na druhou stranu roste odbyt hotových kompotů, z nichž velká část je dovážena ze zahraničí.
Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



