Známé/neznámé (10): Pohanka setá
28.07.2005 | Jidelny.cz
Pohanka se pomalu dostává z oblasti pohádek do školních i závodních jídelen. Mnoho z nich již vyzkoušelo pohankovou kaši, stejně jako další výrobky z jáhel, prosa apod. Tyto suroviny staročeské kuchyně zažívají skutečnou renesanci.
Fagopyrum esculentum Moench
Charakteristika: Pohanka je obilnina. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. V poslední době prudce vzrůstá obliba pohanky mezi vegetariány, makrobiotiky, ale i u ostatní populace.
Výskyt: Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. Pohanka setá patří do čeledi rdesnovitých, tzn. že pohankové zrno tvoří nažka. Pohankové zrno určené pro konzumaci musí být nejprve důkladně vyčištěno a zbaveno všech příměsí. Pohankové nažky jsou uloženy ve tmavém tvrdém oplodí (slupka), které se odstraňuje. K odstraňování slupek se používá dvou technologických postupů. Mechanický, je založen na obrušování nažky. V tomto případě jsou zachovány původní chuťové i výživné hodnoty pohanky. Při termickém postupu odstraňování slupek dochází k napařování horkou párou a následnému prudkému sušení. Přitom slupka praskne a kroupa vypadne. Nevýhodou je však chuťová a hlavně výživová újma vlivem vysoké teploty. Mechanicky loupanou pohanku poznáte podle růžovo zelené, světlé barvy, termicky loupanou podle barvy tmavé až hnědé.
Použití ve stravování
Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší. Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem. Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.
Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky. Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci. Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci. Pohankové slupky se používají na přípravu čajů a odvarů, jako náplň do polštářů.
Návod na přípravu čaje:
Důležité je propláchnout slupky studenou vodou a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 min. (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa - křečové žíly apod.).Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla.
Pohankové polštáře
Polštáře jsou plněny pohankovými slupkami, které jsou elastické a přizpůsobí se každému tvaru vašeho těla. Hlava a páteř leží měkce a jsou celou noc optimálně opřené. Tak se může svalstvo, především oblast ramen a šíje, zcela uvolnit a dochází k hlubokému, zotavujícímu spánku. Slupky také jemně masírují zátylek. Důležitou vlastností pohankových slupek je také příjemný šelest, který působí uklidňujícím účinkem. Polštáře plněné pohankovými slupkami pojmou v noci tělesný pot, odvádějí nadbytečné teplo a vytváří tak příjemné klima pro zdravý spánek. Pohankové polštáře jsou předepisovány na různé neduhy, např. proti zablokování krční páteře a z toho plynoucím bolestem hlavy, zátylku, ramen a zad. Blahodárně působí při migréně, nespavosti, chorobách uší a očí, tlumí onemocnění dutin čelních a čelistních. Úlevu přinášejí u bolestí končetin a kloubů.
Další články v kategorii
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



