Skladujete houby? Dávejte si pozor, můžete se totiž otrávit!
02.08.2005 | Boleslavský deník
Sbírání hub je poměrně rozšířeným koníčkem. Může ale být i nebezpečný. Lidé většinou sbírají známé houby. Často je ale neumí skladovat a vařit! To pro ně může znamenat velké nebezpečí. V posledních letech v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi nezaznamenali u pacientů otravu jedovatou houbou. "Lidé naštěstí sbírají jen houby, které skutečně znají. To znamená většinou hřibovité," podotkl lékař Zdeněk Sušický z interního oddělení mladoboleslavské nemocnice. Přesto i jedlé, známé houby mohou ohrozit zdraví člověka.
Pokud totiž lidé houby špatně uskladní, mohou se podle odborníků změnit v jed. Například by se neměly zapařit. To znamená, neměly by být v uzavřeném igelitovém pytlíku. Lidé by také neměli jíst houby plesnivé a nahnilé. Nejedlé houby většinou zapáchají nebo mají špatnou chuť, lidi to pak často odradí od jejich konzumace. Asi nejznámější nejedlou houbou je tak zvaný hořčák. Ten dokáže i ve velmi malém množství naprosto zkazit chuť celého pokrmu.
Otrava se projeví za několik hodin
Otrava z hub se u lidí projeví až s odstupem několika hodin. Pokud tedy člověk začne po požití hub trpět průjmy, zvrací nebo ho bolí břicho, je možné, že je to houbami. Takovéto příznaky přitom patří mezi takzvané lehké otravy. Pacienti jsou následně léčeni na interních odděleních nemocnic.
"Těžší případy jsou převezeny na anesteziologicko-resuscitační oddělení," vysvětlil Sušický. Lékaři doporučují, aby lidé v případě podezření na otravu houbami zbylé houby nebo popřípadě zvratky přinesli do nemocnice s sebou. Lékaři je totiž posílají na toxikologický rozbor, který jim umožní pacienta následně vhodně léčit. Mezi houby, které si lidé mohou snadno splést, patří například muchomůrka zelená. Ta bývá snadno zaměněna se známým žampionem. Otrava houbami přitom může nenávratně poškodit lidské orgány, jako jsou játra nebo ledviny.
Muchomůrka tygrovaná a zelená: hlavní nebezpečí
Další nebezpečnou houbou je také muchomůrka tygrovaná. Tu si houbaři pletou s muchomůrkou růžovou neboli masákem. Po požití může na sobě člověk pozorovat pocit jako při opilosti. Podle odborníků to je přitom jen jediný problém, který může u člověka nastat. Pokud se tedy nezraní v "opilosti", tak mu žádné nebezpečí nehrozí.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



