Nazrál čas pro pálenky a mošty
02.08.2005 | Mladá fronta Dnes
Už za pár dnů zavoní z pěstitelských pálenic v kraji první litry ovocných destilátů a první litry moštů. Pomalu začíná jejich sezona. Právě „zkapalnění“ ovoce patří mezi zahrádkáři a sadaři k těm oblíbenějším způsobům, jak naložit s úrodou. Letos ale přes tento trend zřejmě do destilačních přístrojů a lisů bude putovat méně ovoce než v předchozích letech. Sklizeň totiž výrazně poznamenaly mrazy z dubna letošního roku. „Jindy už by teď naplno jela výroba moštu z letních jablek, ale na jaře stromy pomrzly, a tak v mém okolí je tohoto ovoce minimum,“ říká zkušený zahrádkář a správce moštárny v plzeňských Doudlevcích Jaroslav Krásný.
Podobnou zkušenost mají i někteří velkopěstitelé. Třeba v největších sadech Plzeňského kraje -Břasích na Rokycansku - už pro letošek odepsali velkou část letních jablek, které doufali sklidit. „Budeme mít tak pět procent z běžného objemu letních odrůd. Mrazy až minus osm stupňů ve druhé polovině dubna udělaly své,“ říká majitel místních sadů Richard Schwarz.
Někoho postihlo počasí více, někoho méně. V pálenicích se tak už objevují první sudy s kvasem -lidé teď vozí nejčastěji višně a třešně. „První zájemci přijeli. Počítám s tím, že pálit začneme někdy za tři týdny,“ prohlašuje majitel pěstitelské pálenice v Nýřanech na Plzeňsku Bedřich Roskovec.Pálenic na západě Čech stále přibývá. Poptávka zákazníků totiž roste. „Zájem o pálení je velký. Například kvůli velké nabídce ovoce na trhu mnozí lidé už tolik nezavařují, dále panují nízké výkupní ceny plodin, a prodej se tak mnohdy nevyplácí,“ tvrdí tajemník unie destilatérů Zdeněk Musil. I proto lidé volí jiné způsoby, jak úrodu upotřebit.
Mrazy v některých sadech kraje letos velmi uspíší průběh sklizně. „Jindy jsme letní jablka trhali za pomoci brigádníků, letos to třeba nebude. Vystačíme s vlastními zaměstnanci, budeme hotovi za pár dní,“ míní Richard Schwarz ze sadů v Břasích, kde se jindy uplatnily i desítky brigádníků.Mrazy ale poškodily různé části regionu rozdílně - a někde tak ke sběru plodů nebude sezonních pracovníků třeba. Brigádníci nastoupí za pár dní třeba do sadů v Nebílovech na Plzeňsku. „Začínáme se švestkami, máme několik odrůd, které dozrávají různě. Brigádníky jsme už sehnali, zejména jde o studenty a důchodce. Nicméně je možné, že se několik míst ještě uvolní. Po švestkách pak začne sezona sklizně jablek,“ uvádí zástupkyně vedoucího nebílovských sadů Jana Zikmundová.
Kořalku děláme třeba i z rybízu, říká majitel palírny
Začínají třešňovicí. A v těchto dnech už opečovávají sudy s prvním kvasem. V nýřanské pálenici Bedřicha Roskovce startuje sezona pálení.„Objevují se i zákazníci s ovocem, které k pálení kořalky nebývá tak obvyklé. Třeba tu byl pán se dvěma sty kilogramy rybízu, že prý chce udělat pálenku. Vyhověli jsme, samozřejmě,“ sděluje majitel pálenice Bedřich Roskovec.
Hlavní nápor na palírny přijde až se sezonou hrušek a jablek. „Ale rozjezd už je tu. Právě třešně, višně a různé blumy jsou tradičně první ovoce, které lidé vozí,“ říká ze zkušenosti majitel pálenice.Pálení ovocné kořalky podléhá přísným pravidlům. Nad výrobou domácí pálenky bdí státní úřady, celé zařízení v pálenicích je zaplombováno tak, aby nemohlo dojít k nekontrolovanému úniku alkoholu a změnám technologie. Jako soukromá osoba si může každý z vlastního ovoce, kvasu, pro vlastní spotřebu vypálit nejvíce třicet litrů absolutního alkoholu. Tedy například šedesát litrů padesátiprocentní slivovice.Odborníci mají pro zájemce o vlastní pálenku základní radu - vybírat kvalitní ovoce. „Ze špatného ovoce nevzejde dobrá pálenka. Plody nesmí být nahnilé, plesnivé, musí být dobře vyzrálé," vzkazuje Bedřich Roskovec.
To, kolik ovocné pálenky lidé z ovoce získají, se liší podle druhů. Třeba obvyklé množství potřebné k vypálení jednoho litru padesátiprocentního alkoholu je u hrušek asi sedmnáct kilogramů, u jablek šestnáct kilogramů a u švestek či višní jedenáct až třináct kilogramů plodů.Cena, kterou zákazníci v pálenicích zaplatí, se liší podle toho, zda si z ovoce zpracují vlastní kvas, či jeho výrobu nechají na samotné obsluze pálenice. Příklad? Někde platí, že za výrobu litru padesátiprocentního calvadosu se platí 135 korun, pokud zákazník sám dodá kvas, pak 120 korun.V kraji jsou hlavním ovocem používaným k výrobě pálenky jablka. S velkým odstupem následují hrušky, třešně, višně a švestky. „V každém regionu je to trochu jinak. Třeba u nás není tolik švestek, slivovice se proto pálí méně než třeba na Moravě,“ vysvětluje Roskovec.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



