CLA ve výživě dojnic

Aplikace izomeru CLA t-10, c-12 dojnicím snižuje obsah tuku v mléce při stejné nebo vyšší produkci mléka. Konjugovaná kyselina linolová – CLA se přirozeně vyskytuje v mléce a mase a má příznivý vliv na zdravotní stav spotřebitelů (působí proti rakovině, obezitě a diabetu). Nejznámější izomer CLA je cis-9, trans-11; zvyšováním jeho obsahu v mléce a mase vede k produkci přirozených a zdraví stimulujících potravin.

Pozornost odborníků se v posledních letech zaměřila na jiný izomer CLA a sice trans-10, cis-12. Zkrmování tohoto izomeru může výrazně snížit obsah tuku v mléce, aniž by se změnil příjem krmiva, produkce mléčného proteinu nebo celková produkce mléka. Inhibice syntézy mléčného tuku prostřednictvím tohoto izomeru umožňuje vytvořit řadu mléčných potravin s vysokým obsahem příznivých mastných kyselin, ale s nízkým obsahem celkového tuku.

Feed Intern., 26, 2005, č. 6, s. 24-26

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info