Tekutý cukr pro průmyslové pekárny
08.08.2005 | ÚZPI
Britská společnost British Sugar uvedla na trh nový druh invertního sirupu názvem Invasweet, snadno čerpatelného, určeného pro průmyslové pekárny. Invasweet, který je vhodný pro pekařské výrobky od vánoček a buchet přes lívance až po muffiny, byl vyvinut podle požadavků trhu na čerpatelný produkt a nízkým podílem rozpustné sušiny. Společnost British Sugar již dodává řadu invertních sirupů, ovšem Invasweet je prvním čerpatelným invertem, který umožní řídit množství ingredience v automatizovaných výrobních systémech.
Invertní sirup je připraven ze sacharózy působením enzymu invertázy a/nebo kyseliny, která rozštěpí jednotlivé sacharózové molekuly na jednu molekulu glukózy a jednu molekulu fruktózy, čímž se docílí „zaoblenější“ sladkosti a předejde krystalizaci. Kombinace fruktóza-sacharóza v invertu přispívá u výrobků k lepšímu vývinu zabarvení. Inverze může být částečná, jako je tomu u výrobků typu zlatého sirupu, nebo úplná (100% konverze sacharózy na glukózu a fruktózu) v závislosti na požadovaných funkčních vlastnostech sirupu. Inverzní postup se používá rovněž u fondantových náplní pro čokolády. Enzym se přidá do náplně, ta se potáhne čokoládou dříve než proběhne inverze a fondány tak zůstane značně viskózní. Během času se pak viskozita náplně snižuje.
Použití invertu Invasweet je pro výrobky v mnoha směrech přínosem – udržuje pečivo měkké, vlhké a vláčné, zlepšuje texturu, prodlužuje dobu jeho údržnosti, zintenzivňuje barvu, chuť a aroma.
http://www.bakeryandsnacks.com/news/ng.asp?n=60779&m=2BAS621&c=bfjnuvkxilecmxb

Tweet



