Zelenina je víc než jen potravina

Pokud by všichni lidé konzumovali denně doporučené množství 600 g zeleniny a ovoce, nemusely by ročně 2 635 000 lidí na celém světě předčasně umírat. K tomuto závěru dospěli statistici Evropského zdravotnického centra v Londýně. Zvýšení aktuální konzumace na doporučené množství může snížit riziko srdečního infarktu a mrtvice o 31 % popř. 19 %. Riziko rakoviny žaludku se snižuje o 19 %, u rakoviny jícnu udávají autoři studie pokles o 20 % a u rakoviny plic o 12 %.

Ve studii byly použity údaje týkající se denního příjmu zeleniny a ovoce v jednotlivých zemích u různých věkových skupin obyvatelstva a vyhodnocena souvislost mezi konzumací ovoce a zeleniny a rizikem zejména chorob srdce a oběhové soustavy, rakoviny žaludku, jícnu, tlustého střeva a plic. Autoři studie poukazují na to, že je nutné neustále zdůrazňovat zdravotní rizika příliš nízké konzumace zeleniny a ovoce a předpokládají, že se Světová zdravotnická organizace (WHO) a FAO ještě intenzivněji zapojí do podpory konzumace ovoce a zeleniny.

Výsledky studie byly publikovány v únorovém čísle Bull. World Health Organ.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info