Prodej sójových výrobků v Evropě dosáhl v roce 2004 výše 1,6 mld. EUR

Podle nejnovější zprávy společnosti Prosoy zaznamenal prodej sójových mléčných alternativ na evropském trhu v posledním roce rekordní růst. Prodej sójových mlék, jogurtů a dezertů vzrostl v roce 2004 o 22 %, zřejmě jako důsledek zvýšeného zájmu spotřebitelů o vlastní zdraví a zvyšujícího se počtu spotřebitelů s potravinovými alergiemi a intolerancemi. Celková výše prodeje mléčných a masných sójových alternativ dosáhla 1,6 mld. EUR, což je o 10 % více než v roce 2003. Očekává se, že v příštích třech letech bude růst pokračovat minimálně stejným tempem.

V roce 2004 bylo uvedeno do prodeje v osmi evropských zemích více než 130 nových nápojů a dezertů na bázi sóji a masných alternativ včetně tofu. Na růstu trhu se podle zprávy v maximální míře podílí inovace. Spotřebitelský zájem výrazně zvyšuje dostupnost sójových mléčných a masových alternativ v chladírenských úsecích supermarketů. Pozitivních zdravotních vlastností sóji začínají mnohem více využívat výrobci nápojů a ovocných produktů, kteří aplikací sóji rozšiřují sortiment svých welness nápojů. Stejně tak se zvyšuje výroba mléčných nápojů a dezertů s přídavkem sóji. Nové jogurty s přídavkem sóji nabízejí kupř. společnosti Danone a General Mills (Yoplait). Evropský trh sójových masných alternativ vzrostl v roce 2004 ve srovnání se dvěma předchozími lety o 6 %, což dokládá, že spotřebitelů požadujících zdravé sójové produkty neustále přibývá. Na trh sójových alternativ vstupuje rovněž řada nových mezinárodních společností, jako je kupříkladu skupina Nordic GoGreen, mlékárenská společnost Camping a producent čerstvých masných výrobků společnost VION. Zpráva zahrnuje informace o situaci v Belgii, Francii, Německu, Itálii, Nizozemí, Španělsku, Švédsku a Velké Británii.

http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=61760

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info