Letošní sklizeň patří k nejdelším v historii

Srpnový déšť se na Zlínsku stále více podepisuje na kvalitě obilí i celkové ekonomické bilanci žní. Rolníkům se totiž kvůli počasí stále nedaří dostat obilí z polí do skladů a sil. "Přibližně tři čtvrtiny zemědělců již mají sklizeno. Ostatní ale potřebují nejméně dva plné pracovní dny, aby dostali obilí pod střechu,"řekl ředitel Zemědělské agentury v Kroměříži František Chmelař. Letošní žně se tak podle něho kvůli počasí stávají jedněmi z vůbec nejdelších v historii. Sklizňové práce postupují kupředu jen velmi pomalu. Zemědělci musejí navíc vyjíždět na pole častěji a na kratší dobu, což se jim odráží ve zvyšování nákladů.

Nepříznivým faktorem je v současnosti rovněž vyšší cena pohonných hmot. V kraji přitom existují velké rozdíly. Nejdále se sklizní obilí pokročily podniky na Kroměřížsku. N a Valašsku naopak nemají pod střechou ještě ani polovinu obilovin. Na Zlínsku zatím podniky sklidily 73 procent výměry obilí. Vzhledem k charakteru počasí se u obilí rychle zhoršují kvalitativní ukazatele, například množství a kvalita lepku. A gronomové navíc zaznamenali výskyt houbových chorob - takzvaných fusárií."P odmáčený terén přitom mnohde brání zemědělcům ve sklizni pokračovat,"konstatovala Pavla Holubová ze zlínské zemědělské agentury. Problémy s kvalitou provázejí i zemědělce v okrese Uherské Hradiště, kde se již podařilo sklidit více než tři čtvrtiny všech obilovin. N a Valašsku jsou zemědělci kvůli počasí i po několika týdnech stále ještě před polovinou sklizně. J akost obilovin je tam navíc letos mimořádně nízká. P otravinářskou pšenici podniky v horách dokonce mít nebudou vůbec a špatná bude i kvalita slámy.

Žně na Zlínsku Plodina výměra (ha) sklizeno (%) výnos (t/ ha)

Obiloviny celkem 7 643 73 zatím neurčeno Ozimý ječmen 716 100 4,6 Ozimá pšenice 4 050 77 5,0 Jarní pšenice 548 59 4,8 Jarní ječmen 1 835 86 4,1 Řepka 1 817 99 3,0

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info