Biopotraviny hýbou moderní kuchyní
07.09.2005 | Deník Směr
Měsíc září je v České republice zasvěcen bio-potravinám, což jsou produkty ekologického zemědělství, vyznačující se vysokou kvalitou a lepší chutí a vůní. "Biopotraviny se pěstují a vyrábějí bez použití chemických látek. Znamená to, že suroviny nejsou ani hnojené, ani nepocházejí z geneticky modifikovaných organizmů a v průběhu výroby nejsou používány chemické látky," vysvětluje Mgr. Miroslava Slavíková, vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu KHS Ústí nad Labem, územního pracoviště Teplice.
"Biopotraviny nejsou zbytečně stříkané, barvené ani aromatizované, tudíž na rozdíl od běžné produkce neobsahují GMO, herbicidy, pesticidy, antibiotika či jiné negativní příměsi."
Pěstování bio surovin je samozřejmě náročnější, spotřebuje větší množství drahé ruční práce a jejich výnosnost je nižší. "Proto jsou biopotraviny zhruba o 20 % dražší než konvenční potraviny," dodává Miroslava Slavíková. Ekologické zemědělství je v České republice definováno nařízením Rady EU a zákonem o ekologickém zemědělství. Dodržování je v systému ekologického zemědělství přísně kontrolováno na všech úrovních, od vstupů do zemědělské výroby přes zpracování bioproduktů až po prodej spotřebiteli. Výsledkem kontrol je ochranná známka BIO - Produkt ekologického zemědělství, jíž jsou biopotraviny označeny.
"Zájem o biopotraviny celosvětově roste, protože si lidé začínají uvědomovat vliv výživy a volby potravin na zdraví. Ale pozor, ne vždy, co je bio, je zdravé! Lze vyrábět i bio vepřové, které má lepší kvalitu než běžné maso, ale pokud máte náběh k infarktu, stejně si ho nemůžete dávat denně," zdůrazňuje. "Existuje bio čokoláda a také nedoporučuji se jí přejídat, i když je bio," usmívá se hygienička. Biopotraviny jsou vhodné zvláště pro děti, které jsou zhruba desetkrát citlivější na škodlivé cizorodé chemické látky v potravinách, než dospělí. "Odborníci soudí, že konzumací běžných potravin přijme člověk za rok 2 až 4,5 kg cizorodých látek. Správná výživa má na lidské zdraví ohromný vliv a říká se, že je ovlivňuje až z 80 %," zdůrazňuje Miroslava Slavíková.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



