Pálenice zejí prázdnotou

Jednu z nejhorších sezon nyní zažívají hanácké pálenice. Kvůli jarním mrazíkům, které zničily budoucí úrodu peckovin, se jejich provozovatelé potýkají jen s velmi malým zájmem zahrádkářů. Ještě loni si přitom zákazníci museli vypálení ovocných kvasů objednávat až několik měsíců předem. Pouhou polovinu obvyklých objednávek zatím přijali v pěstitelské pálenici v Bohuňovicích na Olomoucku.

"Peckoviny tady v okolí většině zahrádkářů na jaře zmrzly. Pokud už k nám někdo doveze například třešňový nebo meruňkový kvas, jsou to zákazníci z Přerovska nebo až z Rýmařovska, kde stromy kvetly později,"sdělil majitel provozovny Rostislav Dočkal.

Podle něj se hanáckým pěstitelům neurodilo ani dost švestek. "Zatím to vypadá, že s jablky a hruškami to bude o něco lepší. Lidé k nám už vozí i kuriózní náhražky. Pálili jsme například jahodový kvas. Ze šedesáti litrů bylo okolo šesti litrů pálenky. Chuťově nijak výjimečná není, ale má velmi výraznou vůni,"poznamenal Dočkal s tím, že poplatek za litr stoprocentního alkoholu činí 197 korun. Litovelská pálenice Alibona letos začínala už čtvrtého srpna. "Předpokládali jsme, že se slabý rozjezd sezony postupně zlepší, ale zatím tomu tak není. Volných termínů máme dostatek. Občas lidé dovezou třešňový kvas, je ho ale výrazně méně. Stejné je to i se švestkami,"řekl zaměstnanec palírny Aleš Bořil. Litovelská provozovna za vypálení litru čistého alkoholu požaduje 205 korun. Mnohem méně se nyní pálí také v Olomouci- Slavoníně. "Je to jedna z nejslabších sezon, protože se neurodilo téměř žádné letní ovoce. Lidé prostě neměli co dát do sudů. Letos to zatím vypadá jen na jablka a hrušky. Loni jsme několika zákazníkům pálili i maliny a rybíz,"vzpomněl spolumajitel pálenice Jan Valenta.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info