Nastala doba burčáku, ale dejte pozor na podvodníky

Vinárny, tržiště, výpadovky - zde všude se začíná nabízet lahodný mok z letošních prvních hroznů. Burčák je tu. Je ale důležité, aby člověk věděl, co kupuje. Ne každý nabízený burčák je totiž kvalitní a může z něho pořádně bolet hlava. Mezi časté prohřešky se řadí pančování vodou. Někteří výtečníci dokonce místo burčáku prodávají jablečný mošt.

"Velice dobře si vzpomínám na svou zkušenost z loňska. Burčák mám hrozně ráda, takže si ho nikdy neodpustím, ale loni jsem myslela, že umřu. Vypila jsem ho sice víc, ale něco s ním asi nebylo v pořádku, protože jsem pak celý den zvracela a měla jsem pocit, že mi praskne hlava," vypráví slečna Hana S. z Jablonce.

"Letos si dám pozor, i když pořádně nevím na co. Nepoznám totiž kvalitní burčák od pančovaného. A na to asi obchodníci spoléhají. Normální člověk to asi ani nemůže rozpoznat, " dodává slečna Hana. Potravináři už vyrazili na kontroly. "Kontroly burčáku v Libereckém kraji začaly a v samotném Jablonci nad Nisou se s nimi začne v nejbližší době," prozradil Quido Kilb, ředitel České zemědělské a potravinářské inspekce pro Liberecký a Ústecký kraj. Přesná data kontrol ředitel z pochopitelných důvodů neuvedl. Podle oborníků prodejci nejčastěji neuvádějí, odkud burčák pochází. A spotřebitel má přitom právo na informace o původu hroznů a výrobci. Slovo burčák může být použito jen pro prodej z domácích hroznů. Jinak se jedná o částečně zkvašený vinný mošt. Lidé by si také měli dát pozor na PET lahve, ve kterých se burčák prodává. Prodejci nesmějí používat použité lahve od různých vod. Za to hrozí pokuty až do tří milionů korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info