Potravinářská inspekce kontroluje stánkaře na autobusových a vlakových nádražích

Pražský inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) kontroluje stánky s občerstvením na autobusových nádražích v Praze a některých místech Středočeského kraje. Inspektoři kontrolují především to, jestli prodejci dodržují předepsanou teplotu pro uchovávání potravin, kterou výrobce prodávaných potravin stanovil na 5° C. Z dosud zkontrolovaných 8 stánků, v nichž se prodávají obložené bagety, sendviče a chlazené smažené řízky a bramboráky, byly v pořádku pouze dva. Ve zbývajících 6 (75%) stáncích inspektoři naměřili teploty od 10 až do 23° C. Potraviny byly většinou uloženy přímo na pultech, pokud byly ve stánku chladící boxy, neměly vyhovující teplotu.

Pro zachování zdravotní nezávadnosti především tak rizikových potravin, jakými jsou výrobky studené kuchyně, je teplota jejich uchovávání velmi důležitá. Za vyšších teplot dochází v potravinách k rychlému množení patogenních mikroorganismů, které mohou způsobit i vážná tzv. alimentární onemocnění (tj. onemocnění z potravin). Všechny potraviny, které byly uloženy v nevyhovujících teplotních podmínkách, inspektoři zakázali dále prodávat a prodejcům uložili nedostatky napravit. Ve všech případech bude s provozovateli stánků zahájeno správní řízení a uložena pokuta.

Kontrola stánků na autobusových a vlakových nádražích bude i nadále pokračovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info