Těžcí pivaři riskují rakovinu střev, varují američtí vědci

Pijákům piva a tvrdého alkoholu hrozí větší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku než abstinujícím. Vyplývá to z vědecké zprávy, kterou zveřejnil v zářijovém čísle americký odborný měsíčník Journal of Gastroenterology. Při vzniku rakoviny tlustého střeva hrají roli genetické předpoklady i životní styl.

Těžkým pijákům piva a tvrdého alkoholu hrozí tato rakovina dvakrát více než abstinentům a umírněným konzumentům. Ten, kdo si naopak dá pár skleniček vína, má dvakrát menší riziko než abstinent, uvedl newyorský tým. Prospěšná je přitom prý konzumace vína červeného, které má, jak známo, větší antioxidační účinky.

„Tvrdý alkohol se skutečně zásadním způsobem podílí na rakovině konečníku,“ potvrdil Právu gastroenterolog Karel Mareš z Nemocnice Na Homolce. Zároveň se ale nedomnívá, že by smutný český evropský primát v počtu onemocnění rakovinou tlustého střeva souvisel s českým rekordem v konzumaci piva. „Rakovina má desítky jiných příčin,“ upozornil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info