Brambor se pěstuje stále méně, pěstitelé je nemohou prodat, Hlavním důvodem je nadprodukce brambor
29.09.2005 | Kolínský deník
Některé podniky už pěstují brambory jen pro své zaměstnance, jiné se této plodiny vzdaly docela. Zemědělské podniky upouštějí od pěstování brambor. Pro tuto plodinu není totiž v současné době na trhu dostatečný odbyt. "Brambory jsme zcela přestali pěstovat asi předloni. Nevyplácelo se to," uvedla Marie Březinová ze zemědělské společnosti Hořanská a.s. a poukazuje na cenu sadby, která před dvěma lety byla pro podnik neúnosně vysoká. Hořanští proto začali brambory pěstovat pouze pro zaměstnance.
"Ale i od toho jsme už ustoupili," dodala Březinová. Společnost se zaměřila raději na obilí, řepku a kukuřici, jejichž pěstování je v současnosti lukrativnější.
"Letos je sadba levná. Problém je spíš ve špatném odbytu," oponuje Březinové Pavel Pokorný ze společnosti Agáta Stará Lysá, která se na brambory specializuje a jejíž polnosti se nacházejí také na Kolínsku. V okolí Přeboz a Bošic se právě začínají brambory sklízet. "Je to způsobeno hlavně tím, že brambor je moc. Pěstuje se tu totiž obrovské množství velmi raných brambor, které se v podstatě nedají vyvážet," říká Pokorný.
"Navíc kvůli špatné koordinaci dovozu a vývozu se začalo pozdě sklízet. Místo v červnu se sklízelo v červenci," dodává Pokorný s tím, že sklizené výnosy brambor byly proto dvojnásobné. Útlum bramborářství může mít dopad také na nezaměstnanost.
"Tato plodina je poměrně náročná na lidskou práci a to se může projevit i v navazujícím zpracovatelském průmyslu," řekl předseda Českého bramborářského ústavu František Novák. Vzhledem ke klimatickým podmínkám není Kolínsko pro pěstování brambor zrovna ideální oblast.
"V Polabí se ve větší míře pěstují jen rané brambory. Spíš se s touto plodinou ale setkáte hlavně ve vyšších polohách," vysvětlil předseda Zemědělského družstva Podlipan Vitice Jiří Pačes. V mnoha případech však podniky v regionu praktikují pěstování brambor jen pro vlastní potřebu. Jak to funguje?
"Vždy vyhlásíme, kdy budeme brambory vyorávat. Společníci a zaměstnanci si přinesou pytle a sami si brambory vyberou," popsal ředitel společnosti Agro Bohouňovice Jiří Coubal.
ONDŘEJ DVOŘÁK
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



