Zelenina a ovoce může snižovat riziko rakoviny plic
29.09.2005 | Zlínské noviny
Strava bohatá na zeleninu a ovoce může snižovat riziko rakoviny plic. Uvádí se to ve studii, kterou v odborném časopisu Journal of the American Medical Association uveřejnili vědci z houstonského Střediska M. D. Andersona pro výzkum rakoviny při Texaské univerzitě. V zelenině, například ve špenátu, mrkvi nebo brokolici, a v ovoci jsou podle badatelů obsaženy protirakovinné látky fytoestrogeny, což jsou hormony rostlinného původu. Je známo, že léčba fytoestrogeny má příznivé účinky proti některým druhům nádorů.
Vědci však prozatím prakticky nevěděli o účincích těchto látek v potravinách, obzvlášť však s ohledem na rakovinu plic. " Náš výzkum ukázal, že osoby, jež trpí rakovinou plic, mají tendenci jíst méně potravin s fytoestrogeny než zdraví lidé," uvedl Matthew Schabath, jeden vědců který na výzkumu pracoval. Fytoestrogeny se ukázaly být prospěšné pro muže a ženy, kteří nikdy nekouřili, stejně jako pro kuřáky. Méně zřetelný byl naopak jejich účinek u bývalých kuřáků.
Další články v kategorii
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Česko může zůstat ve srážkovém stínu tlakových výší až do konce roku (15.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)

Tweet



