Geneticky upravená kukuřice: sklizeň začíná

Pěstitelé čekají skvělou první úrodu. Na polích na jihu Moravy roste geneticky modifikovaná kukuřice.Aktivisté z hnutí Greenpeace hovoří o porušení bezpečnostních předpisů, pěstitelé se nařčení brání. Na čtyřiceti hektarech kukuřičného pole u Čejče jsou rostliny jako ze škatulky. Ani jedna z nich není polámaná a napadená škůdci. Jedná se totiž o geneticky upravenou odrůdu a ta je odolnější.

Geneticky modifikovanou kukuřici na své farmě v Čejči pěstuje Oldřich Horák. Právě tam Greenpeace bez vědomí majitele modifikovanou kukuřici otestovalo. „Nechápu, jak můžou vstoupit na naše pole bez našeho vědomí,“ rozčiloval se Horák.

Modifikovaná kukuřice, kterou krmí prasata, je podle něj ještě zdravější než normální. Právě proto ji na farmě pěstuje. „Kukuřici nenapadne zavíječ a neprodukují se v ní nebezpečné mykotoxiny,“ vysvětluje zemědělec. S vůbec první sklizní začne tenhle týden.

Aktivisté Greenpeace Horáka kritizují mimo jiné za to, že pole s geneticky modifikovanou kukuřicí nemá označené. „Jak mohou sousední pěstitelé kontrolovat dodržení ochranné zóny, když neví, kde se upravená kukuřice pěstuje?“ řekla konzultantka genetické kampaně Greenpeace Magdalena Klimovičová. Podle Horáka sousedé o upravené kukuřici vědí, na veřejnosti se s ní ale chlubit příliš nechce. „Znám případy, kdy aktivisté porost zničili,“ tvrdí.

Slavnostní sklizeň modifikované kukuřice plánuje Oldřich Horák na tento týden.

„Nezávislí odborníci zhodnotí její kvalitu ve všech kritériích. Budou hodnotit i napadení zavíječem kukuřičným a fusariemi,“ řekl Horák s tím, že očekává nadprůměrnou úrodu.

Podle zemědělce se geneticky upravená kukuřice uplatní v budoucnu při výrobě bioethanolu - alternativy pohonných hmot z ropy. „V takovém případě opravdu nezáleží na tom, zda je kukuřice geneticky modifikovaná,“ podotkl Horák.

Nákupní cena osiva je podle Horáka asi o dvacet procent vyšší než u běžných odrůd, peníze ale zemědělec ušetří na chemickém ošetření a bohatší podle něj bude i úroda.

„Díky vylepšení genetických vlastností se náklady na pěstování snižují,“ uvedl odborník z přírodovědecké fakulty, který si nepřeje zveřejnit své jméno.

Šance, že by se s geneticky modifikovanou kukuřicí z Horákovy farmy setkali lidé v jakékoliv podobě v regálech obchodů, je nulová. „Všechnu upravenou kukuřici zkrmíme,“ řekl Horák.

Podle odborníka z brněnské přírodovědecké fakulty je taková kukuřice zdraví neškodná. „Genetické úpravy jen odstraňují slabá místa konkrétní plodiny. Takové slabiny měly místo ve volné přírodě, v zemědělství jsou ale na obtíž,“ vysvětlil odborník.

Příliš nakloněna pěstování geneticky modifikovaných plodin nebyla ani Evropská unie. V roce 2003 ale nejprve dovolila jejich dovoz ze Spojených států a potom i pěstování v Unii.

Kromě České republiky se modifikované plodiny pěstují v Portugalsku, Španělsku, Německu a Francii.

Autor: JIŘÍ SMETANA

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info