Vliv hnojení sloučeninami síry na výnos a kvalitu cibule kuchyňské
07.10.2005 | ÚZPI
Ve výživě cibule si v posledních letech zasluhuje zvýšenou pozornost obsah sloučenin síry v půdě, protože v některých lokalitách může být v půdě sloučenin síry nedostatek. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně ve spolupráci se Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitře řešily projekt, jehož cílem bylo objasnit závislost výnosu a kvality cibule kuchyňské na hnojení sloučeninami síry (projekt byl součástí výzkumného záměru AF MZLU v Brně, MŠMT CEZ 2.308/98: 432100001).
Ve vegetačním nádobovém pokusu s kuchyňskou cibulí byl prokázán pozitivní vliv zvýšeného obsahu síranové síry v půdě na úroveň 60 mg S-SO42- /kg na výnos cibulí, pokles obsahu dusičnanů a nárůst aminokyseliny cysteinu v cibulích. Průměrná hmotnost jedné cibule byla zvýšena o 17,3 % při současném poklesu nežádoucích dusičnanů o 31,6 % a zvýšeném obsahu cysteinu o 15 % v porovnání s kontrolní variantou. Bližší informace o projektu jsou uvedeny v příloze.
Další články v kategorii
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



