Olomoucké výstaviště bude patřit pálenkám
07.10.2005 | Mladá fronta Dnes
Voňavou meruňkovici, třešňovici, višňovici, ale i méně tradiční ovocné destiláty, jako je jahodovice či pivní pálenka, budou mít během víkendu možnost ochutnat návštěvníci olomouckého festivalu Olima. Veřejná ochutnávka začne ihned po vyhlášení nejlepší pálenky. Pořadatelé na galerii pavilonu A Výstaviště Flora již od čtvrtka představují vzorky, které jejich výrobci zaslali do letošního druhého ročníku akce Flora košt. Ochutnávka ovšem začne až v sobotu po 13. hodině.
"Po dvou prvních dnech, kdy budou pálenky jen vystavené k obdivování, budou mít návštěvníci během soboty, případně i neděle, šanci konkrétní vzorky ochutnat," uvedla mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.
Veřejná degustace kořalek od výrobců z celé země začne v sobotu odpoledne krátce po vyhlášení výsledků klání. "Loni byl o tyto ochutnávky velký zájem. Hlavně oceněné destiláty zmizely ze stánku opravdu velice rychle," usmála se garantka Olimy Štěpánka Holubová.
Zájem o účast byl letos velký. Celkem přišlo 235 ukázek různých destilátů. "Díky tomu jsme také letos devět původních kategorií rozšířili o desátou - skupinu malinovic," dodala Holubová.
Vzorky v balících s cinkajícími lahvemi dorazily do Olomouce z celé země, přičemž ty nejvzdálenější putovaly z Prahy a Tábora. Nejstaršími destiláty mezi nimi byly jablkovice vypálená v roce 1984 a deset let stará slivovice. "Vedle klasických pálenek porotci hodnotili třeba špendlíkovici, jahodovici, pálenku z černého jeřábu a šípků či pivní destilát," vypočítala Holubová.
Hodnocení, během něhož o konečném verdiktu rozhodovaly na tři desítky odborníků, proběhlo již 23. září. "Vzorky jim byly předkládány anonymně, vždy v čisté degustační skleničce," upozornila Holubová. Porotci je hodnotili hlavně podle čirosti, vůně, chuti, dochuti a celkového dojmu.
Členové Unie destilatérů nakonec prohlásili za vítězku rok starou malinovici Zdeňka Krutila z Dřevohostic na Přerovsku, který si ze sobotního vyhlašování odveze titul Champion Flora koštu 2005. Nejlepší kolekcí vzorků pálenky zase dodal Josef Růžička z Pěstitelské pálenice Krnčice. Své vítěze má i každá z desítky soutěžních kategorií.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



