Rybářské žně pomalu finišují
10.10.2005 | Noviny Vysočiny
Současné období je časem, kdy zúročují výsledky své práce rybáři, potažmo majitelé rybníků s chovem ryb. Od kapra až po sumce Proto už pátým rokem bylo v sobotu hodně radosti z výlovu rybníka U Lochnesky nedaleko obce. Ten má pod patronátem Hugo Pelikán s několika kolegy, a proto i výlov je v jejich režii za přispění dalších místních chlapů - rybářů.
" Rybník má 1,5 hektaru a před výlovem postupně několik dnů vypouštíme vodu," říká Pelikán a pokračuje: " V žádném případě se nejedná o nějakou jednoduchou záležitost, ale pomoci musí rodinní příslušníci a další lidé z obce. Skladba chovaných ryb je hodně pestrá, počínaje kaprem, přes štiku, candáta a konče už tříletým sumcem, kterého sice každý rok vylovíme, pokocháme se pohledem na něho a opět putuje zpět do rybníka," vysvětluje Pelikán.
Nespočet zájemců Další osud ryb z výlovu není nijak složitý. Nejde o desítky tun, ale jen o centy ryb. Proto část, především kaprů, se přímo u rybníka prodá až nespočtu zájemců nejen z okolních obcí, ale pro živého kapra si přijeli lidé až z Havlíčkova Brodu. Navíc i cena byla kulantní, a to 50 korun za kilogram, což bylo velmi lákavé. Část zbývajících ryb z výlovu byla ponechána až na vánoční stůl pro místní občany, kteří pomáhají pravidelně s výlovem, a zbývající opět budou vypuštěny do rybníka, aby nadále přibývaly na váze. " Je to takový stále se opakující chovný a prodejný koloběh v místních poměrech. Tedy nic velkého. Jinak asi nejen mně, ale i kolegům toto rybaření přináší radost, uspokojení a nezanedbatelná je i skutečnost, že naše počínání v podobě péče o rybník prospívá i přírodě. Voda je čistá, což potvrzuje také velké množství raků v rybniční vodě," nezastírá Pelikán.
Řízky přímo u hráze U prodejního pultu a okolních kádí plných kaprů se tvořila dlouhá fronta kupujících, kteří " brali" kapry od dvou až do čtyř kilogramů tak, jak si přáli. " Čekám sice už ve frontě více než čtvrt hodiny, ale když vidím, jak pěkní jsou kapříci, tak nic nenamítám," řekl Tomáš Pátek z Havlíčkova Brodu a navíc se pochlubil, na jaký způsob má kapra nejraději. " Rybu rozřežu na podkůvky, obalím je v mouce, paprice s příměsí česneku a postupně je osmažím, což je opravdu bašta." Další specialitou výlovu je, že přímo na místě si lze koupit už smažené, tedy ještě teplé řízky z kapra. Jak uvedly kuchařky Anna Pelikánová a Ludmila Cicková, měly se až do odpoledních hodin co otáčet. Vždyť usmažily řízky ze 40 dvou a tříkilových kaprů a v kuchyni nezbyl ani jeden. " Moc jsem si na řízku z kapra pochutnala a hned si jdu ještě dva menší kapříky koupit domů," libovala si dokonce cizinka Ivanova Anna, žijící nyní v Perknově u Havlíčkova Brodu.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



