Slivovice bude letos velmi málo

Tak slabý rok palírny kořalek v kraji nezažily. Lidé do nich vozí málo ovoce a kvasu k vypálení. Jablka někde jsou, švestky prý ale nebudou skoro žádné. Některé pálenice nevyrobily v sezoně, která jim začíná 1. července, ještě ani kapku kořalky.

Paličů a paliček přibývá

Vysočina leží na hranici tradic. Odtud na západ se výroba kořalky v minulosti moc nenosila. Zato východním směrem se pálí odedávna. Vysočina je pak „přechodem“ od kořalkových krajů k těm pivním. Nejhustěji je pálenicemi poseto Třebíčsko.

Tradice se líbí mnohým a ještě dnes vznikají stále nové palírny. Třeba řemeslníci, kterým skončí sezonní práce, se přidají k lihovarnické sezoně a otevřou si pěstitelskou pálenici.

Tím však roste konkurence. „Za pět let vznikly v okolí asi čtyři pálenice. Nejbližší jsou teď v okruhu sedmi kilometrů,“ počítal Jaroslav Jonáš z Výčap na Třebíčsku, kde je sedm kolometrů asi běžnou vzdáleností pálenic. „Je nás tady dost, protože když jsem před jedenácti roky začínal, měl jsem to do nejbližších pálenic pětadvacet kilometrů, a teď to mám sedm,“ řekl Josef Růžička z Krnčic.

K velké konkurenci se letos přidal podle některých páleničářů i tragický nedostatek ovoce.

„Není ani třetina toho, co bylo loni, řekl bych. Je to úplně nesrovnatelné, prostě není vůbec nic,“ pověděl Josef Růžička.

Někde se pálení teprve rozbíhá, jsou však i místa, kde v tomto lihovarnickém roce ještě nevytekla destilačním přístrojem ani kapka kořalky. „Letos na podzim jsme ještě nepálili. Teď budeme začínat, i když jindy v srpnu nebo v září už pálíme. První kořalka bude letos asi do deseti dnů,“ těší se Karla Hašková, zástupkyně jednatele lihovaru Nový Rychnov.

Některé pálenice řeší existenční problémy a uvažují dokonce o uzavření. „Zrovna dneska jsem to řešil, že spočítáme ekonomiku. A jestli to takto půjde dál, prostě to zrušíme, protože byschom na to dopláceli,“ přiznal Jaroslav Jonáš z Výčap.

Švestky? Ani na buchtu

Milovníci slivovice si zřejmě letos na své nepřijdou. Přestože období pálení švestek ještě nezačalo, v pálenicích už se ví, že švestkový kvas letos nebude.

„Mám sedm let vysázený sad a loni poprvé pěkně zarodil, měl jsem tam 3,5 tuny švestek. Letos jsem tam měl půl košíčku. A ti, kdo mi vozili pět nebo sedm set kil, letos vozí padesát a to je všechno,“ řekl Josef Růžička. Totéž, ale z jiné stránky, vidí Věra Bojanovská: „Švestky nebudou žádné, přes zimu bude klid.“

Letošním hitem se zatím zdají být hruškovice. Dál se pálí jablka a někde je dost i jinak vzácných třešní. „Nejvíc jsou hotové třešně, těch bylo několik tun. A teď se převážně pálí hrušky, kterých bylo všude dost. Zatím vedou třešně. Ty první švestky, kterých loni bylo dost, teď chybí,“ hodnotí sezonu Ladislav Novotný z Dobešova.

Vysočina vyhrává soutěže

Produkty palíren na Vysočině jsou kvalitou či chutí na špici v celé republice. Svědčí o tom množství ocenění, která si páleničáři domů vozí z koštů a soutěží.

„Jeden zákazník dostal na Flora koštu Olomouc první cenu v třešňovicích,“ pochlubil se Ladislav Novotný, který nápoj vyráběl.

Josef Růžička z Krnčic si z výstavy Hortikomplex a Olima v Olomouci přivezl diplomů za první místa hned několik: za nejlepší ovocný destilát v kategorii meruňkovice, broskvovice a za nejlepší kolekci vzorků. Loni tam prvním místem ocenili jeho višňovici.

„Ovoce je na Vysočině poměrně kvalitní - není tak rychlé jako na Znojemsku, slunko je tu trochu skoupé, takže dozrávání trvá déle a tím ovoce získává na kvalitě,“ řekl Růžička.

Autor: PETR OKURKA

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info