Uherák prospívá zdraví, tvrdí odborníci
20.10.2005 | Deník Jablonecka
K neuvěřitelnému, ale zároveň potěšujícímu závěru dospěli odborníci z českobudějovické nemocnice a tamní Vysoké školy evropských a regionálních studií. Ti tvrdí, že uherák je pro naše zdraví stejně prospěšný jako například jogurt. Tato zpráva udělá bezpochyby radost hlavně milovníkům masa. "Kdyby nebyl uherák tak drahý, jedl bych ho na kila, jeho chuť se ničemu nevyrovná a je mi úplně jedno, jestli je zdravý nebo ne," řekl masožravec Lukáš Kolomazník z Jablonce.
Odborníci denně, po tři měsíce, krmili lidi ve věku od šestnácti do jedenaosmdesáti let salámem s ušlechtilou plísní na povrchu, a také u nich prováděli pravidelné zdravotní testy. "Po vyčíslení všech získaných dat jsme zjistili, že výkonnost imunitního systému zkoumaných lidí stoupla o třicet jedna procent," uvedl Petr Petr, vedoucí výzkumného týmu. Výzkum také prokázal, že uherák nejvíc prospěl starším a oslabeným lidem. Ušlechtilé salámy se vyrábějí stejnou metodou (fermentace) jako kysané mléčné produkty za použití stejných chemických reakcí a stejných příznivých mikroorganismů pro člověka. "Uherák máme, ale na odbyt moc nejde, protože je celkem drahý a na cenu v tomto případě koukají i ti movitější," informovala Romana Zemancová, vedoucí řeznictví na Dolním náměstí v Jablonci.

Tweet



