Možnosti zjišťování kravského mléka v kozím
21.11.2005 | ÚZPI
Metodou stanovení alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinu A pomocí HPLC lze prokázat již 1 % příměsi kravského mléka v kozím.
Falšování náhradou jednoho druhu živočišného mléka za jiné lze prokázat analýzou bílkovin. Celkový obsah bílkovin kravského i kozího mléka je velmi podobný, ale mezi jednotlivými bílkovinami jsou určité rozdíly. Pro identifikaci příměsí jsou použitelné jednak imunochemické metody, jednak metody založené na analýze DNA. V rámci řešení projektu QC1111 byla ve VÚM Praha zkoušela metoda ke zjištění falšování, při níž byly jako markerové složky použity syrovátkové alfa-laktalbuminy a beta-laktoglobuliny. Stanovení bylo provedeno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s PDA (Photo Diode Array) detekcí.
Kravské mléko v kozím lze dokázat už od 1% příměsi přítomností píku kravského alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinu A. Přítomnost kozího mléka v kravském lze prokázat od příměsi 5 %. Stanovení je vhodné pro mléko a čerstvé sýry.
Další články v kategorii
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



