Možnosti zjišťování kravského mléka v kozím

Metodou stanovení alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinu A pomocí HPLC lze prokázat již 1 % příměsi kravského mléka v kozím.

Falšování náhradou jednoho druhu živočišného mléka za jiné lze prokázat analýzou bílkovin. Celkový obsah bílkovin kravského i kozího mléka je velmi podobný, ale mezi jednotlivými bílkovinami jsou určité rozdíly. Pro identifikaci příměsí jsou použitelné jednak imunochemické metody, jednak metody založené na analýze DNA. V rámci řešení projektu QC1111 byla ve VÚM Praha zkoušela metoda ke zjištění falšování, při níž byly jako markerové složky použity syrovátkové alfa-laktalbuminy a beta-laktoglobuliny. Stanovení bylo provedeno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi s PDA (Photo Diode Array) detekcí.

Kravské mléko v kozím lze dokázat už od 1% příměsi přítomností píku kravského alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinu A. Přítomnost kozího mléka v kravském lze prokázat od příměsi 5 %. Stanovení je vhodné pro mléko a čerstvé sýry.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info