Nová pšenice na obzoru

Výzkumný tým Food Futures Flagship pro moderní genetiku (Food Futures je multidivizní iniciativa CSIRO, založená v březnu 2004) společně s biotechnologickou společností Biogemma vyvíjejí nové variety pšenice, které by odpovídaly zdravotním potřebám společnosti. Tyto pšenice se vyznačují vysokým podílem amylózy (která je speciální formou rezistentního škrobu), a nízkým glykemickým indexem (GI). Nové pšeničné variety, které budou produkovat zrno s nutričně významným obsahem amylózy a odpovídajícími pekařskými vlastnostmi pro výrobu chleba a dalších cereálních produktů, jsou vyvíjeny za pomoci moderních genetických postupů a současně i klasických šlechtitelských technik.

Rezistentní škrob má řadu příznivých zdravotních účinků včetně podpory zdraví gastrointestinálního traktu a nízké glykemické odezvy, která napomáhá kontrole diabetu 2. typu. Přidávání vlákniny do chleba je v současné době běžná praxe zvyšování jejího přívodu u konzumentů. Předností použití vysokoamylózové pšenice ale je, že není třeba přidávat žádné další vlákninové produkty, čímž se sníží surovinové i výrobní náklady. Pšenice získaná s použitím RNAi technologie byla schválena pro polní pokusy Úřadem pro genovou technologii v červnu 2005. Klasickými technikami získané variety mají rezistentní škrob s velmi podobnými charakteristikami a se stejnou účinnosti pro spotřebitele. Více informací je možno získat na internetové stránce CSIRO

Food Australia, 57, 2005, č. 10, s. 441

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info