Nová pšenice na obzoru
22.11.2005 | ÚZPI
Výzkumný tým Food Futures Flagship pro moderní genetiku (Food Futures je multidivizní iniciativa CSIRO, založená v březnu 2004) společně s biotechnologickou společností Biogemma vyvíjejí nové variety pšenice, které by odpovídaly zdravotním potřebám společnosti. Tyto pšenice se vyznačují vysokým podílem amylózy (která je speciální formou rezistentního škrobu), a nízkým glykemickým indexem (GI). Nové pšeničné variety, které budou produkovat zrno s nutričně významným obsahem amylózy a odpovídajícími pekařskými vlastnostmi pro výrobu chleba a dalších cereálních produktů, jsou vyvíjeny za pomoci moderních genetických postupů a současně i klasických šlechtitelských technik.
Rezistentní škrob má řadu příznivých zdravotních účinků včetně podpory zdraví gastrointestinálního traktu a nízké glykemické odezvy, která napomáhá kontrole diabetu 2. typu. Přidávání vlákniny do chleba je v současné době běžná praxe zvyšování jejího přívodu u konzumentů. Předností použití vysokoamylózové pšenice ale je, že není třeba přidávat žádné další vlákninové produkty, čímž se sníží surovinové i výrobní náklady. Pšenice získaná s použitím RNAi technologie byla schválena pro polní pokusy Úřadem pro genovou technologii v červnu 2005. Klasickými technikami získané variety mají rezistentní škrob s velmi podobnými charakteristikami a se stejnou účinnosti pro spotřebitele. Více informací je možno získat na internetové stránce CSIRO
Food Australia, 57, 2005, č. 10, s. 441
Další články v kategorii
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Vítězem miliardového tendru Lesů ČR je LDF Rožnov, má osm ze 40 zakázek (18.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)

Tweet



