Rybáři: Jíst české kapry je bezpečné
28.11.2005 | Právo
Kvalita kaprů z českých rybníků je velmi vysoká a lidé se nemusejí bát, že by při tradiční štědrovečerní hostině konzumovali v kapřím mase také zdraví nebezpečné látky. Rybářské sdružení ČR tak včera reagovalo na údajně účelovou zprávu ekologické organizace Greenpeace, podle které v kaprech laboratoře odhalily toxické látky - ftaláty, změkčovadla při výrobě PVC. „V rámci profesního sdružení převažují názory představitelů rozhodujících firem, že jde o účelové chování ekologické organizace Greenpeace ve snaze dosáhnout možná ušlechtilého cíle, ale zcela neoprávněně na úkor rybářských subjektů,“ uvedl ředitel rybářského sdružení Václav Šilhavý.
Kvalitu masa kaprů sleduje stejně jako u dalších potravin živočišného původu veterinární správa. Monitoruje v nich obsah dioxinů a polychlorovaných bifenylů, přičemž hodnoty jsou většinou hluboko pod povolenými hranicemi. V případě ftalátů dosud nebyly limity stanoveny. Omezit používání ftalátů by měl nový chemický zákon, který minulý týden schválil Evropský parlament. Používaní ftalátů je zakázáno v kosmetice a hračkách pro malé děti.

Tweet



