Pětiletý zákaz pěstování GMO a dovoz podobně upravených živočichů a nový zákon o kontrole a regulaci GMO

Cílem nového zákona je zabezpečit registraci pěstitelů GM plodin, označení výrobků, lokalizaci míst, kde se tyto plodiny nacházejí a ochranu sousedících pěstitelských ploch. Zákon má upravit pravidla pro koexistenci GM rostlin bez ohrožení systémů konvenčního a ekologického zemědělství a zabezpečit minimalizaci potencionálních ekonomických ztrát a negativních dopadů příměsí GM plodin. Zvýšit by se měly také monitoring a kontrola opatření nevyhnutelných pro správnou funkci koexistence GM plodin.

Návrh zákona se připravuje na základě doporučení Evropské komise kvůli možnosti náhodné a neúmyslné přítomnosti GMO v konvenčních a ekologických plodinách. Pěstování GM plodin má vliv na organizaci celé zemědělské výroby. Koexistence ve smyslu doporučení EK znamená možnost zemědělců účelně si vybrat mezi konvenčními a ekologickými plodinami včetně výroby GM produktů.

Návrh na moratorium podpořilo 55 procent voličů. Rovněž se ve prospěch zákazu vyslovila většina ze 26 kantonů. Výsledkem referenda tak bude jedna z nejpřísnějších legislativ o GMO v Evropě. V Evropské unii jsou jednotlivé plodiny postupně povolovány k dovozu a pěstování a omezení zde platí jen pro konkrétní produkty a plodiny. Některé státy, například Rakousko, prosazují podobný celoplošný zákaz jako Švýcarsko, evropská legislativa to ale neumožňuje. V České republice je v současné době povoleno několik GMO pro různé účely využití. Nejvíce početnou skupinou jsou organismy pro laboratorní použití na určitém pracovišti, které musí žádat o oprávnění ministerstvo životního prostředí. Dále je schváleno několik organismů pro účely polních pokusů na určeném pozemku při zajištění přísných kontrol.

Návrh referenda ve Švýcarsku iniciovaly spotřebitelské a ekologické organizace argumentující nežádoucími dopady GMO na zdraví a životní prostředí. Tyto negativní účinky ale zatím nikde za téměř deset let komerčního pěstování GMO ve světě prokázány nebyly. Zákaz vyhovuje švýcarským farmářům, kteří se v reakci na omezování tradičních zemědělských subvencí chystají přecházet ve větší míře na lukrativnější ekologické zemědělství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info