Vánoce jsou časem ořechů, pistácií, arašídů a sušených fíků

Ořechy, pistácie, arašídy a sušené fíky jsou v předvánočním čase jednou z nejčastěji nakupovaných potravin. Jsou nejen chutné, ale mají také zajímavé hodnoty z hlediska výživy. Například fíky vyživují jak nervy, tak mozek vitální silou a ještě pomáhají zbavit se nadbytečných kilogramů. Fíky rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi, pomáhají snižovat nervozitu, ale nezvyšují hmotnost. Pomáhají při únavě, nízké výkonnosti a podporují schopnost soustředění. Ořechy zase obsahují množství vitamínů a zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin a lze je z hlediska obsahu nutričních látek hodnotit jako poměrně velmi komplexní potravinu, která může do značné míry zmírnit důsledky jednostranně zaměřeného stravování.

Na druhé straně se právě v těchto potravinách může skrývat nebezpečí v podobě obsahu aflatoxinů. Tyto látky patří do skupiny mykotoxinů, jež jsou produkovány některými plísněmi.

Jsou považovány za velmi silné karcinogeny, které vznikají během skladování a zpracování těchto potravin. Pouhým okem však tyto plísně nezjistíme, a proto jsou tyto komodity pod velmi přísnou kontrolou. Také povolené limity obsahu aflatoxinů v potravinách jsou nastaveny v tak minimálním množství, aby zdraví spotřebitelů bylo co nejvíce chráněno. Dovoz sušených fíků a dalších komodit jako např.pistácií nebo arašídů spadá pod režim Rozhodnutí EK, která stanoví podmínky pro dovoz těchto komodit, jako je např. zdravotní certifikát, který musí doprovázet každou zásilku a dále úřední odběry vzorků z každé zásilky nebo namátkové odběry vzorků v místě vstupu v minimálním rozsahu 10 % zásilek před propuštěním do volného oběhu.

Jediným vstupním místem pro dovoz těchto zásilek do České republiky je celní úřad Praha D5 –Rudná, kde odběry vzorků provádí SZPI. Analýzy jsou prováděny v laboratoři SZPI v Praze a v případě zjištění nadlimitní hodnoty aflatoxinů není potravina propuštěna do volného oběhu. O jejím dalším osudu rozhoduje celní správa a nevyhovující zásilka může být vrácena do země původu nebo - je-li to možné - přepracována, takže tyto nevyhovující potraviny se do obchodů nedostanou. V letošním roce tak bylo nahlášeno k celnímu proclení celkem 15 zásilek sušených fíků, z nichž 2 byly zjištěny jako nevyhovující pro nadlimitní obsah aflatoxinů.

Jako u všech ostatních potravin i u skořápkových plodů a sušených fíků platí zásady pro nákup a uchovávání. Při nákupu je dobré se soustředit na dodržení data minimální trvanlivosti a vizuální kontrola může rovněž odhalit některé nedostatky, jako např. ořechy s prasklými skořápkami, které nejsou vhodné pro konzum. Dalším možným nebezpečím snížení jakosti ořechů je hledisko možného rizika napadení plodů škůdcem. Stejně tak čichem se může spotřebitel přesvědčit zda nejsou prodávány ořechy zatuchlé. Proto bychom měli buď v obchodě a nebo doma ihned po zakoupení ořechů zkontrolovat jejich aroma. Pokud by jejich vůně byla zatuchlá, pak takové plody jsou nejakostní a mohou být předmětem reklamace u prodejce. Žluknutí ořechů zpomaluje nižší teplota při jejich úchově. V případě zhoršení chuti nebo dokonce výskytu plísně nelze ořechy používat ani ke konzumaci ani k pečení. Kvalitní sušené fíky jsou ploché a na stisk měkké a povrch tenké slupky je pokryt vrstvou zkrystalizovaného přírodního cukru (sušené plody obsahují až 70 % cukru), což je někdy zaměňováno za plíseň.

Pro suché skořápkové plody jako jsou vlašské, lískové a kokosové ořechy, mandle, kaštany, para ořechy, pistácie, piniové oříšky, kešú, arašídy je nejhodnější skladování na suchém a nejlépe chladném místě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info